Kina: Eksplozija u rudniku, mnogo mrtvih

Izvor: Mondo, 27.Sep.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Eksplozija u rudniku, mnogo mrtvih

Više od 18 rudara je poginulo a dvojica se vode kao nestali u današnjoj eksploziji u kineskom rudniku uglja, javili su kineski državni mediji.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Rano jutros, u rudniku uglja u autonomnoj oblasti Ningkia Hui, došlo je do eksplozije gasa u rudniku uglja, koji je u vlasništvu Linli rudarske kompanije, javila je agencija Sinhua.

U izveštaju se navodi da je jedan rudar preminuo nakon što mu je ukazana pomoć, a iz ruševina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je izvučeno 17 beživotnih tela, dok se još dvojica vode kao nestali, prenosi AFP.

U vreme eksplozije, u smeni u jami je bilo 20 rudara. Za njihovo spasavanje nakon incidenta angažovano je više od 200 spasilaca.

Kina je najveći svetski proizvođač uglja a rudarske nesreće u ovoj zemlji su vrlo česte.

Kineski zvaničnici tvrde da je broj poginulih rudara smanjen u protekloj deceniji i da iznosi manje od 1.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Organizacije za ljudska prava tvrde da je broj ipak veći i da se radi o netačnom izveštavanju.

Kako navodi AFP, mnoge nesreće u rudnicima uzrokuju korumpirani nedzornici koji štede na bezbednosti radnika, industrijski standardi se ne poštuju iako su smrtonosne nesreće u jamama česte.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.