Kićanović: Radnici da se prvo obrate institucijama

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kićanović: Radnici da se prvo obrate institucijama

Primeri kršenja prava radnika u fabrikama sve su češća tema u medijima. Olga Kićanović, pravnica i savetica Agencije za mirno rešavanje sporova, poručuje zaposlenima da se sindikalno organizuju jer im je to garantovano i Ustavom, a u slučaju kršenja prava da se obrate inspekciji rada.

"Kada se radicima onemogućava sindikalno organizovanje oni spontano izlaze u javnost i počinju kuloarske priče, tako da kasnije postoji alibi da insplekcija i institucije kažu da im se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << niko nije obratio. Ja radim u državnoj agenciji i niko nam se od radnika iz Jure i Geoksa nije obratio", rekla je gostujući u Novom danu na N1 Olga Kićanović.

Ona ističe da radnici kada se nađu u problemu treba da se obrate institucijama, pre svega inspekciji rada, a da se u samoj firmi izbore sa svoj sindikat.

"Sindikalno organizovanje je civilizacijska tekovina, ono je definisano Ustavom, Zakonom o radu i Zakonom o mirnom rešavanju sporova. Treba insistirati u tom smeru. Samo institucionalno zaštićeni, radnici mogu da zaštite svoja prava", objašnjava Kićanović.

Kada se u firmi desi povreda prava radnika, a sindikata nema, gošća Novog dana savetuje radnicima da slučaj grupno prijave inspekciji rada, tako što će prijavu potpisati više radnika i taksativno navesti šta se dešava u firmi u kojoj rade.

"Jura da poštuje domaće zakone"

Navodi da se radnici Jure podstiču da nose pelene na poslu kako ne bi gubili vreme na odlaske u toalet izazvali su veliku pažnju javnosti u Srbiji. Kićanović ističe da Jura u Srbiji mora da poštuje domaće zakonodavstvo kada su u pitnaju prava radnika.

"Verovatno ne znate da je Jura u Koreji dva puta bila proglašena za najbolju firmu. Drugačiji je socijalni okvir, druge stvari su društveno prihvatljive. Ali, kada su ušli u Srbiju morali su da poštuju domicilno pravo", kaže gošća Novog dana.

"Poligrafsko testiranje radnika nedozvoljeno"

Za poligrafsko testiranje radnika, kakvo se desilo u fabrici Perutnina Ptuj u Bačkoj Topoli, kategorički kaže da je nedozvoljeno.

"Samo Zakon o policiji u članu 70 kaže da na poligraf može da se ide samo uz pisanu saglasnost i uvek se može povući. U slučaju testirana radnika nesrazmeran je odnos snaga i ne može se reći da je suglasnost dobrovoljno dana. Ohrabrujem ljude da odbiju. Ljudi prihvataju da bi dokazali svoju nevinost i zato što starhuju da mogu ostati bez posla. A glavni okidač poligrafa je strah. Radnik će u strahu za posao imati reakciju. To je manipulisanje", napominje savetnica Agencije za mirno rešavanje sporova.

Ta institucija je do sada pravosnažno rešila 350 radnih sporova. Kićanović kaže da se u trećini slučajeva u pitanju bio mobing nad zaposlenima, u trećini je bila povreda drugih prava koje zaposleni nisu prepoznali, a u poslednjoj trećini radilo se o zloupotrebi od strane radnika koji su prijavljivanjem nadređenih za mobing pokušali da ostvare određenu korisit.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pravnica: Radnici da insistiraju na sindikatima

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2016

Primeri kršenja prava radnika u fabrikama sve su češća tema u medijima. Olga Kićanović, pravnica i savetica Agencije za mirno rešavanje sporova, poručuje zaposlenima da se sindikalno organizuju jer im je to garantovano i Ustavom, a u slučaju kršenja prava da se obrate inspekciji rada...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.