KiM: Četvrti put porušena ploča nestalim novinarima

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Četvrti put porušena ploča nestalim novinarima

Orahovac -- Spomen ploča nestalim srpskim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, u blizini Orahovca, porušena je po četvrti put od njenog postavljanja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili ponovno rušenje ploče nestalim novinarima Radio Prištine Slavuju i Perenicu, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča - Zocište.

Novinari su zatražili od međunarodnih i kosovskih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da najzad otkriju ko iz godine u godinu čini ovaj vandalizam.

Nepoznate osobe polomile su i odnele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih. Na mestu obeležja ostali su samo stubovi”.

“Ne znamo ko ruši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a sumnjamo da to radi neko cija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak”, izjavio je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Nicic.

“Mi ćemo ovu tablu postaviti veoma brzo. Ne mogu oni toliko rušiti i sklanjati koliko mi možemo da postavljamo. Medutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa sitemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima”, poručio je novinar Živojin Rakočević.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zocište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoriju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu "Zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM traže od Euleksa i kosovske policije da “konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Slavuja i Perenica na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, a radnik RTV Priština Mile Buljević je nestao iste godine.

Među nestalim novinarima je i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao 2000. godine. Ubijeni su i novinari lista “Bota sot” Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

Nijedna otmica i ubistvo novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji nije rasvetljeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.