Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Odnosi SAD i Filipina stabilni i pored opaski Dutertea

Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je proteklog vikenda sa filipinskim kolegom, istakavši snažne i stabilne veze između dve savezničke zemlje, nakon što su komentari predsednika Filipina Rodriga Dutertea pokrenuli pitanja o bilateralnim odnosima, saopštio je danas Stejt department.

Keri je izrazio zabrinutost zbog tona opaski Dutertea, koji je oštro kritikovao američkog predsednika Baraka Obamu i govorio o razlazu sa SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Džon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kirbi, javlja Rojters.

Kako je Kirbi naveo, Keri je na osnovu telefonskog razgovora, u nedelju, stekao utisak da SAD i Filipini "mogu ovo da prebrode".

Vašington nema saznanja da je Manila preduzela bilo kakvu praktičnu akciju u cilju raskida veza sa SAD, dodao je portparol Stejt departmenta.

Pročitajte još:

Duterte je tokom nedavne posete Kini kazao da je "Amerika izgubila" u pogledu vojnih i ekonomski veza sa Filipinima i objavio "odvajanje od SAD".

Predsednik Filipina je pre tri dana, po povratku iz četvorodnevne posete Kini, objasnio da njegova izjava o "odvajanju od SAD" ne znači prekid odnosa Manile i Vašingtona, već razdvajanje njihove spoljne politike.

Američki Stejt department je ranije objavio da će SAD tražiti objašnjenje od Filipina za izjavu Dutertea o "odvajanju" od Vašingtona, ocenivši da je njegova izjava zbunjujuća i u suprotnosti sa bliskim partnerstvom dve zemlje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Keri o Filipinima: Dobri smo, ali Duterte...

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 00:42

Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je proteklog vikenda sa filipinskim kolegom, istakavši snažne i stabilne veze između dve savezničke zemlje...On je to rekaonakon što su komentari predsednika Filipina Rodriga Dutertea pokrenuli pitanja o bilateralnim odnosima, saopštio je Stejt department...Keri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.