Katarina će slaviti dva rođendana jer su srpski lekari uspeli nemoguće: Prišivali joj odsečenu šaku pet sati!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Maj.2017, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katarina će slaviti dva rođendana jer su srpski lekari uspeli nemoguće: Prišivali joj odsečenu šaku pet sati!

Tim klinike za ortopedsku hirurgiju i mikrohirurgiju Kliničkog centra Srbije spasio je šaku Katarini Geber.

Ona radi u štampariji već osam godina, na mašini koja seče novine. Trenutak nepažnje doveo je do toga da joj mašina odseče šaku u predelu zgloba.

Šaka joj je odsečena pod pravim uglom. To što je šaka odsečena ravno donekle je za Katarinu bila sreća u nesreći.

Ona voli svoj posao i jedva čeka da mu se vrati. Ipak, oporavak posle teške povrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << biće dug.

- Dotrčali su kolege i koleginice sa susedne mašine, sreća da nije bila gužva u toj drugoj smeni, da je već šaka bila u ledu posle pet minuta, vezali su mi kaiš da ne iskrvarim, i hitna pomoć je došla ubrzo, i operacija je bila ubrzo. Operacija je dobro prošla, ja sam dobro, osećam svih pet prstiju, radim vežbe, i nadam se da ću uskoro kući - kaže za RTS Katarina.

Foto: Profimedia/Glow Wellness RM

Iako je Katarina zadobila veoma tešku povredu, i lekari i ona su optimisti, jer prvi postoperativni dani pokazuju da će šaka najverovatnije u potpunosti obnoviti funkciju. Katarina kaže da sada slavi dva rođendana.

Prof. dr Čedomir Vučetić iz Klinike za ortopediju i mikrohirurgiju KCS kaže da su pet sati bili u sali.

- Iako je takva povreda da je omogućeno da se uspešno uradi replantacija, ona je imala i pritisak u delu gde su vene koje su od hirurškog značaja. Dodatno smo uradili rekonstrukciju i više vena - rekao je Vučetić.

U toj ustanovi kažu da su već decenijama jedini referentni centar u Srbiji za tu vrstu hirurgije, a da su replantacije "vrh" mikrohirurgije.

- Ne znam da li u regionu postoji centar koji ima ovakvo iskustvo kao naš mikrohirurški tim. Oprema je sve bolja, dobili smo novi mikroskop, trenutno se renovira mikrohirurša sala u Urgentnom centru, tako da su uslovi za rad sve bolji i bolji a broj pacijenata je sve veći i veći - kaže docent dr Marko Kadija, direktor Klinike za ortopediju i mikrohirurgiju KCS.

Godišnje urade više desetina replantacija malih delova ekstremiteta, i najmanje pet intervencija kada spasavaju ruke i noge. Prvi put u svetu, amputirani prst prišiven je 1968. godine, a u Srbiji, 16 godina kasnije.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.