Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karikature proroka Muhameda u udžbenicima

KOPENHAGEN - Dansko prosvjetno udruženje želi da kontroverzne karikature proroka Muhameda budu uvrštene u školske udžbenike.

Udruženje nastavnika vjeronauke /The Association of Religious Education Teachers/ želi da stripovi budu dio nastavnog materijala "što prije, to bolje", objavljeno je na sajtu danske radio-stanice "DR Niheder".

Izučavanje karikatura pomoći će da se analiziraju veze između vjerskih, društvenih i političkih problema, rekao je predsjednik udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << DŽon Ridal /John Rydahl/.

"Ova 'muhamedanska kriza' očigledno predstavlja problem u vjerskom obrazovanju i čudi me da se već nisu pojavili udžbenici sa tim crtežima", rekao je on.

Dansko Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je već mnogo škola u zemlji obradilo ovu temu karikatura na časovima istorije i sociologije.

Prijedlog je naišao na podršku nekih danskih političara, a danska Narodna partija zatražila je da karikature budu obavezan nastavni materijal na časovima vjeronauke.

Karikature su prvi put objavljene u danskom listu "Jilands posten" 2005. godine i izazvale su nasilne proteste u nekim muslimanskim zemljama, podsjeća Bi-Bi-Si.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Traže da karikature Muhameda uđu u udžbenike

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2015

Dansko prosvetno udruženje želi da kontroverzne karikature proroka Muhameda budu uvrštene u školske udžbenike...Udruženje nastavnika veronauke (The Association of Religious Education Teachers) želi da stripovi budu deo nastavnog materijala "što pre, to bolje", objavljeno je na sajtu danske radio-stanice...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.