Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karela kao prirodni insulin

Karela se tradicionalno koristi u kuvanju i medicini kod naroda Azije, Afrike i južne Amerike. Tropska biljka iz porodice loze (Momordica sharantia) je jedna od rijetkih koja je dobila potvrdu o ljekovitosti od zvanične medicine. Zovu je i gorka dinja, otkrivena je u Indiji, odakle je u 14. vijeku preneta u Kinu, pa u druge dijelove svijeta.

Naročito je popularna među Japancima sa Okinave, koji su poznati po dugovječnosti.

Raste kao loza, dugih i rascjepkanih, jestivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << gorkih listova i žutih cvjetova. Najpoznatija je po izuzetno gorkom plodu, koji podsjeća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelen je boje, a kad sazri postaje narandžasto žut. Zreo puca na tri dijela i pojavljuju se jarko crvene semenke, gorke i jestive.

Karela sadrži malo kalorija, a nezreli plodovi su riznica vitamina C, B1, B2, B3. Obiluju kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno djeluju na imunitet i cjelokupno zdravlje. Ovo voće je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji snižava nivo glukoze, odnosne šećera u krvi.

Osim toga, čisti toksine iz organizma i liječi psorijazu, podiže nivo energije i olakšava disanje. Djeluje i kao imunomodulator, jer ekstrakti iz karele pojačavaju imunološke funkcije ćelija, što je važno za oboljele od HIV- a, karcinoma i drugih teških bolesti.

Postoje dokazi da redovno konzumiranje soka gorke dinje "izgladnjuje" ćelije raka i tako ih uništava. Takođe, sok djeluje antivirusno, čisti crijeva od mikroorganizama, ublažava varenje i pospješuje mršavljenje, olakšava probleme izazvane dijabetesom, ubrzava zarastanje rana. Od osušenog lišća pravi se čaj protiv bakterija, koji podstiče varenje i liječi malariju.

Karela se ne preporučuje samo trudnicama i dojiljama, jer njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije materice, a dojilje putem mlijeka bebe snabdjevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađu uzrast.

Kultna namirnica u Indiji

U Indiji se karela izuzetno cijeni, smatra supernamirnicom i tradicionalno pije izuzetno gorak i nezaslađen, svježe isceđen sok od jedne dinje. Više od te dnevne doze se ne preporučuje.

S obzirom na to da Indusi vjeruju da je upravo ovo voće razlog njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, često je imaju na trpezi. Gorčinu smanjuju tako što je mariniraju u slanoj vodi, uklanjaju unutrašnjost ploda i pune ga raznim začinima, crnim i bijelim lukom, pa vezuju koncem i prže u ulju.

Kod nas u bolje snabdjevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane može da se nađe flaširan sok od karele i ekstrakt u kapsulama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.