Kako su Hrvati podvalili Titu

Izvor: Mondo, 21.Dec.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Hrvati podvalili Titu

Hrvatski "Jutarnji list" obišao depo Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, gde se čuvaju pokloni koje je dobijao Josip Broz Tito. Za oko im je posebno zapao jedan dar iz Osijeka. Provokativan!

Foto: Facebook/Ninoslav Dobrijević Tiki

MONDO je pre godinu dana objavio priču o poklonima koji je "najveći sin naših naroda i narodnosti" kako su nekada nazivali Josipa Broza Tita, dobijao tokom višedecenijske vladavine.

Bilo je tu raznoraznih zanimljivih stvarčica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sa svih strana sveta.

Sada su i reporteri hrvatskog "Jutarnjeg lista" obišli depo Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, gde se čuvaju pokloni koje je Tito dobijao.

Za oko im je posebno zapao jedan dar iz Osijeka. O čemu je reč?

Odmah posle Drugog svetskog rata, iz Osijeka je Titu na dar, doneta glinena kič figura partizana sa crvenom petokrakom na kapi i torbicom za dokumente preko ramena, dok se odmara naslonjen na stenu. Ovaj poklon je imao i svoju upotrebnu vrednost - služio je kao držač za šibice.

Na prvi pogled ništa neobično, ali... Uz tu figuricu išla je i etiketa na kojoj je bilo ustaško "U" i natpis Nezavisna Država Hrvatska, oznaka Društvo žigica (šibica) za Nezavisnu Državu Hrvatsku, Zagreb i cena od 1,5 kune.

Ta figurica, sa provokativnom etiketom, i danas se čuva u depou Muzeja istorije Jugoslavije, uz još oko 200.000 poklona koje je Tito dobio - mnogo njih bizarnih, ali i onih skupocenih i raznih umetničkih rariteta.

Kako izgleda ta figurica i šta se još čuva u depou pogledajte OVDE

Podsetite se i MONDO reportaže Putevima NOB-a

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.