Kako sprovesti bolne rezove u javnom sektoru

Izvor: RTS, 31.Jul.2014, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprovesti bolne rezove u javnom sektoru

Svaki drugi zaposleni u Srbiji radi za državu i prima za trećinu veću platu od privatnika, od čijeg poreza država i živi. Javna preduzeća izdržavaju 200.000, a vojska, škola, bolnice 560.000 porodica. Premijer kaže da je smanjenje javnog sektora nešto u šta moramo ući.

Otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru je, kaže premijer Aleksandar Vučić, jedina od šest najavljivanih tačaka koje nisu dodirnute.

"Neće to biti lako, to će trajati tri, četiri, pet, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šest, sedam, osam godina", kaže Vučić i ističe da je to proces u koji moramo da uđemo.

Republičkih činovnika je 36.000 – na lokalu, bar dvostruko. Javna preduzeća izdržavaju 200.000, a vojska, škola, bolnice 560.000 porodica.

Kako taj broj smanjiti za trećinu i dodati ih na postojećih 800.000 nezaposlenih? Resorno ministarstvo još nema plan. Kažu, detaljna analiza javne uprave tek sledi. Procenjuju, biće viška, ali biće potrebe i za novim zapošljavanjem.

Navode da su pravi viškovi u javnim preduzećima, a ne u javnoj upravi. Ima ih, kažu, i tu, ali ni približno kao što se govori. Tvrde da fokus u javnoj upravi nije na otkazima, nego na reorganizaciji radi podizanja produktivnosti.

"Na jesen očekujemo paket zakona kojim ćemo sprovesti detaljnije reforme neophodne kao pretpostavka funkcionalnog državnog aparata", navode u Ministarstvu državne uprave.

Stručnjaci bi radije pravili državu od početka nego da i posle tri decenije slušaju o reformi državne uprave. Kriterijumi za one koji ostaju važniji su im od modela za otpuštanje.

"Ko su ti ljudi, koje su škole završili, kakav je njihov intelektualni profil, kako se oni regrutuju i da li se dovode ovako kao drugiili se elita državna izgrađuje", pita Miodrag Zec sa Ekonomskog fakulteta.

Kako bi bolne rezove sprovodili privatnici, koje višak radnika zaboli tek kada se smanji profit – zato se sa otkazima suočavaju svaki dan. A kada dođe do para poreskih obveznika i oni bi nerado o otpuštanju. Traže kreativna rešenja.

"Nemojte da otpuštate ljude jer sa njima povećavate bezbednosni rizik, povećavate socijalna davanja. Nego one koji i nisu navikli da rade, a takvih je polovina u javnom sektoru, skratite im radno vreme na tri ili četiri sata dnevno", predlaže Dušan Korunoski iz Unije poslodavaca Srbije.

A kada se krene u odstranjivanje suvišnih delova sistema državnog aparata događaju se scenariji kakvih se sećamo sa ulica Atine, Madrida, Lisabona.

Kako poštedeti poreske obveznike izdržavanja prekobrojih činovnika, a kanalisati bunt nove mase gladnih?

"Potrebna su tri kriterijuma, sposobnost, kvalifikovanost. Drugi kriterijum – niko ne bi trebalo da bude otpušten ko je jedini član porodice koja ima jedina primanja", objašnjava sociolog Čedomir Čupić.

Treći kriterijum je da svi koji su na listi imaju pravo žalbe, a da komisije koje će razmatrati žalbe budu van tih institucija, kaže Čupić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.