Kako se trošio vojni novac

Izvor: B92, 20.Jul.2012, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se trošio vojni novac

Beograd -- Ministarstvo odbrane odabralo, između dve ponude telekomunikacione opreme, skuplju, zbog čega je država izgubila 1.554.092 evra, piše "Politika".

Ovih dana u javnost polako izlaze na videlo neki detalji o tome šta su svojevremeno revizori Ministarstva finansija ustanovili kada je reč o nekim ugovorima koje je potpisivalo Ministarstvo odbrane Srbije. Spominju se avioni, automobili i telekomunikacioni uređaji.

Spominju se i novčane sume, odnosno gubici koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Ministarstvo odbrane platilo zbog kursnih razlika, "jer je avans za jedan posao uplaćen u 17.25 sati kada Komercijalna banka nije radila, plaćanje je izvršeno u dinarskoj valuti, a kupovina deviza na međubankarskom tržištu obavljena je tek narednog dana po znatno višem kursu“. Čini se da je to samo vrh ledenog brega, jer mnoge stvari su još pod oznakom službene tajne, odnosno strogo poverljive, navodi "Politika".

Ponoš upozoravao na nelogičnosti

Bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš izjavio je da je upozoravao na nelogičnosti u raspodeli sredstava u Ministarstvu odbrane pre izveštaja revizorske inspekcije. On je krajem 2008. izneo podatak da Ministarstvo odbrane, zbog lošeg poslovanja u toj godini, već troši pare za narednu, a da se samo na kursnim razlikama izgubilo oko 400 miliona dinara.

Kada je reč o nabavci telekomunikacione opreme, komisioni ugovor broj 1572-91-47-07, u vrednosti od 12.886.750,58 evra zaključen je 24.12.2007. godine sa firmom "Jugoimport SDPR“, komisionar, radi nabavke taktičkih komutacionih centara (uređaji za naizmenično isključivanje i uključivanje) od stranog proizvođača "Talesa“.

Ugovor je zaključen iako, iz komisijskog izveštaja, broj 1278-174/06 od 13. 11. 2007. proizlazi da je "Tales“ dobio 67,05 ponderisanih poena i rangiran kao drugi, dok je izraelska firma "Tadiran“ sa 84,79 poena, rangirana kao prva koju je trebalo izabrati za strateškog partnera.

Francuski "Tales“ nije prošao ni na verifikacionim ispitivanjima, delovi opreme za radio-uređaj dobili su negativnu ocenu, izveštaj TOC-a broj 12-23434/1 od 30. 8. 2007.

To znači da ponuda "Jugoimport SDPR“ od stranog proizvođača "Tales“ nije ni trebalo da bude razmatrana, jer delovi opreme nisu zadovoljili testove. Međutim, ponuda se razmatra, a zbog načina ponderisanja (ponderisanje je određivanje važnosti pojedinačnih veličina nekog niza prilikom izračunavanja srednje vrednosti), ponderisana je i oprema koja nije prošla na ispitivanjima, rangira se kao prva sa 88,81 pondera, ispred ponude "Jugohemije“ od stranog proizvođača "Tadiran“, čija je oprema u celini zadovoljila na verifikacionim ispitivanjima, ali je rangirana kao druga sa 88,64 poena.

I pored svih propusta ugovor za radio uređaj se sklapa sa "Jugoimportom SDPR“, odnosno "Talesom“, koji je izabran za strateškog partnera za nabavku radio-uređaja VF i VFF opsega, osim za sredstva koja nisu zadovoljila na ispitivanjima, pa se kupuju preko "Jugohemije“ od firme "Tadiran“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.