Kako da vam sedište bude toplo (i zimi)

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da vam sedište bude toplo (i zimi)

Rano jutro, krećete na posao, napolju ledeno, a u vašem automobilu nije ništa toplije. Poznat osećaj? Kad vam se onih par minuta dok se ugreje motor i dok temperatura u kabini prestigne spoljašnju čini kao čitav dan? Da ne govorimo o starijim modelima automobila gde je za to potrebna čitava večnost. Postoji međutim jedna stvar koja vam može znatno olakšati boravak u vozilu kada su niske temperature...

Rešenje je naknadna ugradnja grejača za sedište!

Zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je dobro ugraditi grejače:

- cena zaista nije previsoka

- ugradnja je prilično jednostavna. Grejači se postavljaju ispod fabričke presvlake i to na način da se ne remeti ergonomija sedišta. Naravno, pod uslovom da ovaj posao radi obučeni mehaničar

- osetićete veliku razliku tokom vožnje, jer je sedištima potrebno svega minut ili dva da se ugreju.

Dakle, dok recimo malo očistite automobil od snega vaše sedište će se ugrejati i brzo vas zagrejati. A nema sumnje da je lepše kad vam je na leđima toplo dok čekate da se kabina ugreje čak i dok su upravljač ili menjač hladni kao led.

Tri su opcije kako da zagrejete sedište, kad već niste srećnik koji vozi automobil sa fabrički ugrađenim grejačima.

1. Prva i najjednostavnija opcija su presvlake za sedišta. Montiranje je krajnje jednostavno i za postavljanje je potrebno svega nekoliko minuta. Uz presvlaku se dobija kabal koji se preko utičnice spaja sa utičnicom upaljača na automobilu.

2. Druga opcija već podrazumeva ugradnju. U pitanju su grejači koji se, kako smo napomenuli, postavljaju ispod tapacirunga. Grejači se sastoje od sunđera kroz koji su provučene dvopolne žice.

Za ugradnju ove vrste grejača potrebno je između tri i šest sati. Prvo je potrebno skinuti originalni tapacirung sa sedišta, a zatim se grejač namešta na sunđer. Preko kablova grejači se povezuju sa električnom instalacijom (ne direktno na akumulator), dok se na kontrolnoj tabli (ili nekom drugom mestu po dogovoru vlasnika i servisera) ugrađuje prekidač.

Prekidač kojim se reguliše jačina grejanja najčešće se ugrađuje na komandnu tablu

Ono što je važno napomenuti je da grejačima elektronsku blokadu što konkretno znači da ne može doći do pregrevanja žica, odnosno kvara grejača. Preko prekidača može se kontrolisati jačina grejanja na jači ili slabiji nivo.

3. Druga varijanta ugradnje grejača je skuplja, ali i bolja. Radi se o grejačima koji se sastoje od ugljeničnih (karbonskih) vlakana. Za razliku od tankih žica, ova vlakna su raspoređena u mrežu koja je ravnomerno presvučena preko nosača grejača.Ovakav sistem omogućuje ravnomernije prenošenje toplote, ali i brže zagrevanje sedišta jer karbonska vlakna brže sprovode toplotu. Još jedna važna prednost je što grejač sa karbonskim vlaknima po potrebi može da se seče, odnosno bolje prilagodi samom sedištu.

Da bi ugradili grejače serviseri moraju pažljivo da skinu fabričku presvlaku

Napomenuli smo da se grejači povezuju na električnu instalaciju. Međutim, to ne znači da se značajno povećava potrošnja akumulatora jer recimo standardni grejači su snage do 45 vati po sedištu, dok karbonski grejači razvijaju snagu od 30 do 60 vati u zavisnosti od nivoa grejanja. To znači da ugradnja grejača u sedišta nikako ne utiče na potrošnju goriva. Naravno, jako je važno gde ugrađujete sedišta. Zato vodite računa da proizvod zadovoljava određene kriterijume kako biste zaista bili zadovoljni.

Cena ovakvih, sertifikovanih grejača nije mala ako se uzme u obzir naš standard, ali zaista nije previsoka s obzirom na to šta nude. Primera radi, ugradnja standardnog grejača sa dvopolnim tankim žicama za jedno sedište košta oko 9.000 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost. Računajte, doduše da ćete morati da platite i ugradnju između 2.000 i 4.000 dinara. Znatno skuplja je ugradnja grejača sa karbonskim vlaknima zbog njihovog kvaliteta i ona po jednom sedištu se kreće oko 30.000 dinara sa PDV, ali takođe bez cene ugradnje. Treba napomenuti i da se ugradnja radi samo na prednjim sedištima.

Za one sa "tanjim novčanikom" sigurno je pristupačnija opcija kupovine presvlake sa grejačem koja se može nabaviti za oko 5.000 dinara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.