Kako da se najjeftinije ogrejete ove zime

Izvor: Mondo, 23.Sep.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se najjeftinije ogrejete ove zime

Najveće troškove za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje.

Foto: Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Najjeftinije grejanje imaće domaćinstva koja se greju na drva.

Potrošači koji koriste lož ulje za grejanje, za nabavku tog energenata za grejanja prosečnog stana tokom cele sezone moraju da izdvoje 209 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << hiljada dinara, dok će oni koji se greju na propan butan gas morati da plate 125 hiljada dinara, odnosno 107 hiljada dinara za električnu energiju, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 56 hiljada dinara. Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.800 dinara po metru kubnom i imaju peći niske efikasnosti.

Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (na primer 4.000 dinara po metru kubnom), a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto, za nabavku goriva potrebno im je 31.000 dinara za sezonu. Ovakve peći obezbeđuju povoljno grejanje u odnosu na alternative i pri višoj ceni drveta kakva je u Beogradu i Vojvodini.

Foto: Agencija za energetiku

Domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći imaće troškove koji iznose 39.000 dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije. Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije značajno uvećava ove troškove. Tako će dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata (kW) samo tokom dva sata dnevno, uvećati troškove grejanja za oko 45 odsto, na 57.000 dinara.

Domaćinstva koja koriste ugalj (navedene ili slične vrste) plaćaće grejanje zavisno od vrste uglja, sa uračunatim troškovima prevoza, od 43 do 46.000 dinara. Ukoliko imaju peći, čija je efikasnost veća od 55 odsto, troškovi će biti u odgovarajućoj meri niži.

Za grejanje (po standardu koji obezbeđuje centralno grejanje) srednje izolovanog stana prosečne veličine, potrebno je u sezoni oko 9.000 kWh energije. U tabeli su prikazani godišnji troškovi obezbeđenja ove količine energije iz različitih izvora, zavisno od efikasnosti peći i cena.

Ova analiza Agencije za energetiku napravljena je prema cenama gasa iz oktobra, a ostalih energenata iz septembra 2014.godine, a troškovi ne obuhvataju investicione troškove i troškove održavanja.

Za električnu energiju cene su po tarifnim stavovima za javno snabdevanje, a uzeti su u obzir i gubici električne energije prilikom korišćenja TA peći.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Najskuplje grejanje na lož ulje, najjeftinija drva

Izvor: Beta, 23.Sep.2014

BEOGRAD, 23. septembra 2014. (Beta) - Najveće troškove za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i struju, dok će najjeftinije biti grejanje na drva, saopštila je u utorak Agencija za energetiku Srbije (AERS)...Kako se navodi u analizi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.