Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2017, 01:30

Kako da prepoznate jaja opasna po zdravlje

Kako da prepoznate jaja opasna po zdravlje

Jaja mogu ugroziti vaše zdravlje, a evo kako da sprečite bolest trovanja jajima i razvoj opasnih bakterija... Evo zašto uvek treba da perete jaja pre upotrebe.

Jaja su važna namirnica u ishrani svakog čoveka, jer osim važnih proteina naš organizam postaje bogatiji za važne vitamine i minerale kada su jaja često u našem jelovniku. Takođe, ona su i vrlo ukusna i potrebna u većini slanih i slatkih specijaliteta. Međutim, ako ih ne čuvamo i ne koristimo pravilno mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << biti vrlo opasna po naše zdravlje, piše Lepa i srećna.

Ukoliko jaja ne koristimo ispravno ili nisu sveža u našem organizmu se mogu razviti opasne bakterije koje dovode do dijareje, povraćanja, stomačnih tegoba, salmonele i još opasnijih oboljenja.

Kako biste sačuvali svoje zdravlje i bili sigurni da su jaja ispravna evo kako treba da ih koristite!

1. Jaja treba da čuvate u frižideru, a najbolje bi bilo da ih držite u kartonskom kornetu. Jaja nemojte da držite duže od 2 sata van frižidera, kao i jelo sa sirovim jajima, a ako je temperatura u prostoriji visoka onda je i 2 sata previše. Ova jaja nikako ne biste smeli da jedete, pa ukoliko zaboravite da ih stavite u frižider bacite ih.

2. Jaja treba uvek da operete pre korišćenja, naročito ako vidite prljavštinu na ljusci. Na taj način bakterije sa ljuske neće završiti u vašem obroku. Prilikom odvajanja žumanceta od belanceta koristite čist pribor.

3. Ukoliko je ljuska od jaja koja ste kupili slomljena onda nikako ne bi trebalo da ih koristite jer postoji mogućnost da su puna bakterija i pokvarena.

4. Sirova jaja velika su pretnja po naš organizam, a najviše bi trebalo da ih izbegavaju deca stara do 2 godine, stariji od 70 godina i trudnice. Najbezopasnija su kuvana jaja jer ključala voda ubija bakterije, ali skuvajte ih tako da belance i žumance budu u čvrstom stanju.

5. Uvek proverite svežinu jaja. Kod svežih jaja žumance je malo i uvek se nalazi u centru belanceta, što možete proveriti kod skuvanih jaja. Ali, najbrži test za proveru svežine jaja jeste da ubacite jaje u vodu, sveža jaj uvek ostanu na dnu posude sa vodom, dok bajata isplivaju na površinu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.