Kako da napravite mocarela sir za 30 minuta

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da napravite mocarela sir za 30 minuta

Zaboravili ste kupiti mocarela sir, a preko vam je potreban za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta.

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, mi smo na Simplebites blogu pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.

Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo verovali, a vi? Stiže i recept.

Mleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko.

Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte sirište i i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice.

Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.

Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.

* Evo kako da napravite savršeno kuvano vino

* Večera je servirana: Sladak krompir u javorovom sosu

* VIDEO: Ovo je kašika budućnosti i svi ćete da poludeti za njom

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.