Kakav praznik, ima da se radi

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav praznik, ima da se radi

Sva zaštita investitorima, a radnici, ako baš moraju, neka protestuju u tišini! Ovo je siže poruke Aleksandra Vučića koji se osvrnuo na protest zaposlenih u Juri, južnokorejskoj kompaniji koju srpski radnici već godinama optužuju za torturu, drastično kršenje radničkih prava i zabranu sindikalnog organizovanja...

- Dajte da zaštitimo investitore koji dolaze, da ih ne teramo samo zato što nam je to tema i što želimo nekome da se dodvoravamo - rekao je bivši i budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpski premijer povodom 15-minutnog štrajka na koji su se radnici Jure odvažili nezadovoljni što moraju da rade na državni praznik i drugi dan Uskrsa, te da bi skrenuli pažnju javnosti i državi na svoj gotovo kmetovski položaj u odnosu na korejskog poslodavca.

Spisak stvari na koje se žale radnici je poduži i nije nov, jer već od prvih meseci dolaska Jure u Srbiju, u vreme ministrovanja Mlađana Dinkića, mediji su beležili drakonsko kršenje prava radnika.

Tako, na primer, radnici mogu u toalet samo uz dozvolu i tada se evidentiraju, a ako imaju slabu bešiku, savetuje im se da nose pelene. Trudnicama i porodiljama dele se otkazi, kao i onima koji su na bolovanju duže od sedam dana. Na katolički Uskrs se dobijaju dva slobodna dana, ali se posle odbijaju od godišnjeg, dok je drugi dan pravoslavnog Uskrsa radni.

     U "Juri" tuku radnike, seksualno napadaju i teraju da nose pelene!

Radnike teraju da stoje uz trake čak i kada one ne rade, a dopisnica "Vesti" iz Leskovca, gde Jura ima jednu od četiri fabrike u Srbiji, navodi da je postalo normalno to što radnike sve češće iznose sa radnog mesta u kolima hitne pomoći. Iako su sindikati reagovali, obraćajući se ne samo inspekciji rada, već i bivšem ministru za rad Rasimu Ljajiću, kao i sadašnjem Aleksandru Vulinu, pa čak i protestnom notom južnokorejskom ambasadoru, adekvatna reakcija je izostala. Radnici neretko kažu da su im domaći menadžeri gori od Korejaca, a u tu sliku se uklopio i premijer, navodeći sebe kao merilo stvari jer će on raditi i na Uskrs!

I dok premijer žali što bi ovakvi napisi mogli da udalje Samsung od investiranja, upravo je ova velika, takođe južnokorejska kompanija došla u centar pažnje kada je direktor predstavništva u Beogradu nasrnuo na radnicu koja mu se suprotstavila. Posle šamaranja i šutiranja, reagovali su hitna pomoć i policija. Incident iz oktobra 2014. ni do danas nije dobio sudski epilog.

- Porazno je da premijer podržava strane investitore koji na najgrublji način krše Ustav i radno zakonodavstvo Republike Srbije, a ne svog građanina i radnika. Porazno je da država Juri daje 10.000 evra po radnom mestu, samo u prošloj godini 950.000 evra. To nisu ni Vulinovi ni Vučićevi novci, već građana ove države koji ih sigurno ne daju da bi ih neko u 21. veku maltretirao na radnom mestu - komentariše za "Vesti" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Na drugoj strani, u Inspektoratu za rad tvrde da do sada nisu imali pritužbe radnika iz leskovačke Jure za zlostavljanje na poslu. Ministar Vulin "podseća" da prijave moraju da podnose zaposleni, a ne bivši radnici. Ta poruka je posebno cinična, jer su ljudi u velikom strahu zbog egzistencije.

Zbog 15 minuta štrajka u Leskovcu, šef smene je razrešen, a nekoliko radnika je novčano kažnjeno. Ranka Savić dodaje da su sindikati na kraju odustali od pokušaja organizovanja u Juri, jer "više niko od radnika i nema hrabrosti za to, a ako se i osmeli za 15 dana sledi otkaz".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.