Kairo: Tri godine zatvora za novinare Al Džazire

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Tri godine zatvora za novinare Al Džazire

Trojica novinara Al Džazire, koji su bili optuženi za pružanje podrške zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća, osuđena su na po tri godine zatvora.

Sud u Kairu ih je osudio uprkos pozivima aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava da oni budu oslobođeni.

Osuđeni su Kanađanin Mohamed Fahmi, koji je bio šef kancelarije Al Džazire u Kairu, australijski novinar Piter Grest i egipatski producent Baher Mohamed.

Oni su privedeni u decembru 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, dok su radili za Al Džaziru, podsetile su agencije.

Fahmi i Mohamed su bili prisutni u sudnici tokom izricanja presude, dok je Grestu suđeno u odsustvo, pošto je pušten na slobodu i deportovan početkom godine.

Trojica optuženih su najpre bili osuđeni na po 10 godina zatvora, a potom je najviši egipatski sud naložio ponovno suđenje na osnovu optužbi da su članovi organizacije Muslimanska braća, koju su vlasti proglasile terorističkom grupom, i da su emitovali falsifikovane snimke sa namerom da ugroze nacionalnu bezbednost.

Grest je pušten na slobodu i deportovan u februaru, a Fami i Mohamed su kasnije pušteni uz kauciju.

Sud u Kairu je dva puta odlagao izricanje konačne presude u ponovnom sudskom procesu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novinari Al Džazire osuđeni na po tri godine zatvora

Izvor: RTS, 29.Avg.2015

Trojica novinara televizije Al Džazira, koji su bili optuženi za pružanje podrške zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća, osuđena su na po tri godine robije pred sudom u Kairu, uprkos pozivima aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava da oni budu oslobođeni. Amnesti Internešenel,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.