Kafa u Crnoj Gori poskupljuje 50 odsto!

Izvor: Kurir, 03.Mar.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kafa u Crnoj Gori poskupljuje 50 odsto!

Najjeftinija kesa od 100 grama kafe biće 90 centi ili evro

PODGORICA - Kafa će u Crnoj Gori u maloprodaji da poskupi 50 odsto, nakon što je danas počela primena Zakona o porezu na kafu, najavili su proizvođači.

Vlasnik kompanije "Mokamard", koja proizvodi kafe "kopa" i MMS, Dragan Marković, izjavio je da je poskupljenje kafe u maloprodaji neminovno i to između 40 i 50 odsto u odnosu na trenutnu cenu, preneo je sajt rtcg.me.

"Da li će kafa da poskupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za mesec ili pre zavisi od zaliha, ali čim se zalihe približe kraju, poskupljenje je neminovno. Zakon ne mogu najbolje ni da protumačim jer ne piše da li će se računati i porez na dodatu vrednost (PDV) na porez, od čega takođe zavisi i obim poskupljenja", rekao je Marković za Dan.

Prema njegovim rečima, najjeftinija kesa od 100 grama kafe biće 90 centi ili evro.

On je, međutim, rekao: "Čudno je da je manja taksa na kafu koja se uvozi, nego kad je mi proizvodimo. Uvozna kafa biće jeftinija 40 centi po kilogramu u odnosu na kilogram kafe domaćih proizvodača, što je u startu problem, jer se tako daje prednost stranim kafama u odnosu na domaće", izjavio je Marković.

Vlasnik danilovgradske kompanije "Crnagorakop" Nedeljko Babić, takođe smatra da se poskupljenje kafe ne može izbeći. "Smatram da je takav zakon donet bez ikakvog razmišljanja o potrošacima, posebno ako znamo da je svuda u okruženju niža cena tog poreza i akcize koju smo mi navodno ukinuli, a uveli nešto što je od akcize jace 300 odsto, odnosno novi porez", rekao je Babić.

On je dodao da je neminovno da će kafa da poskupi više od 50 odsto prema krajnjem potrošaču i da će biti manji promet kafe, jer će ljudi izbegavati da je piju. Ističući da će, nakon usvajanja zakona, proizvodači morati da primene i nove cene i da poštuju zakon, Babić je najavio da će maloprodajna cena za kafu "crnagorakop" biti uskoro određena. "Kafa će biti značajno skuplja, jer su praktično veća poreska zahvatanja nego što košta kafa", tvrdi Babić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.