Kadrovi po meri episkopa i naprednjaka

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2016, 05:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadrovi po meri episkopa i naprednjaka

Dosadašnjem članu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) vladici Porfiriju ističe mandat 16. februara, a SPC i druge tradicionalne crkve i verske zajednice predložile su dva nova kandidata - Nenada Draškovića i Aleksandru Janković. Od glasanja u Skupštini Srbije zavisi ko će biti izabran za novog člana Saveta.

Aleksandra Janković je nešto poznatija javnosti, što zbog medijskog eksponiranja u funkciji psihologa, a još više zahvaljujući politici. Bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je dugogodišnji poslanik Srpskog pokreta obnove, a potom i Nove Srbije. Ukoliko bi bila izabrana u Savet, to će joj biti dobra zamena za Skupštinu jer se preko tog tela vrši uticaj i kanališu sadržaji elektronskih medija, najznačajnijih u kreiranju javnog mnjenja.

Zato se uvek postavlja pitanje, bez obzira na formalnog predlagača, koja politička opcija stoji iza određenog kandidata?

Jankovićeva tvrdi da sada nije član nijedne političke stranke, dok se za Nenada Draškovića samo pretpostavlja kome trenutno pripada, s obzirom na to da je direktor Centra za socijalni rad u Novom Sadu gde vlast drže naprednjaci sa koalicionim partnerima. Drašković je u vreme dok je vlast držala Demokratska stranka 2011. bio pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava.

Bilo kojoj političkoj opciji da je bliži, u njegove sposobnosti ne sumnja episkop bački Irinej, vladika koji decenijama unazad predstavlja sponu između SPC i aktuelnih vlasti. On je 2012. predložio da se Drašković izabere za člana Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.

U biografiji ovog pravnika je tada navedeno, između ostalog, da je bio menadžer prodaje akumulatora, pa slovenačke obuće Planika, kao i regionalni menadžer prodaje Telekoma za Vojvodinu. Vezu sa crkvom možemo videti u podatku da je Drašković pomagao manastiru Kovilj i njihovoj zajednici Zemlja živih koja se bavi narkomanima i drugim odbačenim ljudima u društvu.

Na stranice tabloida Nenad Drašković je dospeo 2013. kada je kao direktor Centra za socijalni rad u Novom Sadu odbio da produži ugovor jednoj trudnici. Taj slučaj je na vodenicu SNS-a preveo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević odlukom da se ona vrati na posao. Drašković je, međutim, ostao na čelu Centra.

O važnosti REM-a i uticaju na elektronske medije govori i to da Savet bira članove Upravnog odbora javnih servisa RTS i RTV. Izbor obavljen prošlog meseca pokazuje koliko se SNS potrudila da ljude sebi bliske postavi u UO. Mandat člana Saveta je šest godina, a naknada koju dobija svaki od devet članova je preko 160.000 dinara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.