Kad se proglasi lični bankrot, tutor ne da pare ni za bioskop

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2015, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se proglasi lični bankrot, tutor ne da pare ni za bioskop

Stečajni upravnik će osobi koja proglasi lični bankrot moći da zabrani kupovinu ulaznice za bioskop, cigareta, pa čak i garderobe.

Kompletne finansije i imovina dužnika zapravo će biti pod kontrolom ličnog stečajnog upravnika. On je taj koji nakon bankrota preuzima upravljanje imovinom i prihodima i, ako proceni da se bioskopska karta ili cigarete ne uklapaju u plan troškova i vraćanja dugova, to može i da zabrani.

Takav odnos tutora i dužnika predviđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Zakonom o ličnom bankrotu u Hrvatskoj, a sličan model trebalo bi da bude primenjen i kod nas. NBS bi  zakon trebalo da pripremi do juna. Dužnicima koji nisu u stanju da ispunjavaju obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim poveriocima biće data mogućnost da proglase lični bankrot i automatski dodeljen nadzornik koji će da isplanira kako da se dugovi izmire, a da se ne ugrozi egzistencija.

U Hrvatskoj se proglašava bankrot sa dugom od 3.932 evra. Kod nas bi ta granica mogla da bude niža. Najveći problem u drugim zemljama bio je određivanje iznosa koji treba ostaviti dužniku za život.

- U Hrvatskoj je to oko 100 evra po članu domaćinstva, što je malo. Kod nas bi trebalo odrediti granicu koja ne bi ugrozila egzistenciju porodice - kaže za "Blic" profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Dužnik plaća nadzornika?

Ko će da plati ličnog stečajnog upravnika? Jedna od opcija je da se plati iz imovine dužnika. Cela imovina i finansije će biti pod skenerom nadzornika. - Ko, na primer, živi u kući od 400 kvadrata, a nema novca za ratu kredita ili nekog duga, moraće da proda kuću. Dužnik bi bio smešten u manji stan - kaže ekonomista Ana Jolović.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.