Kad gledaoci laju i reže na omiljene emisije

Izvor: Politika, 03.Maj.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad gledaoci laju i reže na omiljene emisije

Da bi se manje osećali krivim što ljubimce celog dana ostavljaju same u kući, mnogi vlasnici pasa drže uključen televizor, ne bi li životinje tako mogle makar malo da se razonode. Međutim, do pre šest godina nije bilo programa prilagođenog psima kao gledaocima sve dok Ron Levi u Izraelu nije osnovao „Dog TV”.

Danas je deo te televizije u vlasništvu svetski poznatog „Diskaveri komjunikejšna”. Program se emituje u devet zemalja, pretplatnike ima u 35 država, ima i svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kanal na „Jutjubu”, kao i aplikacije za pametne telefone i smart televizore.

Ideju za ovaj program Levi je dobio 2007, kada se iz Velike Britanije vratio u Tel Aviv.

„Mačak Čarli je obično bio sam kod kuće ceo dan. Kad dođem, gledao me je najtužnijim pogledom, zbog čega sam se osećao krivim. Zato sam sa interneta skinuo nekoliko video-snimaka ptica, veverica i riba i on je neverovatno reagovao na to. Shvatio sam da televizija može da pomogne životinjama koje su depresivne i usamljene”, ispričao je Levi za „Gardijan”.

Iako mu se još uvek podsmevaju, da njegova ideja nije bila besmislena, uverila su ga i istraživanja prema kojima 57 odsto Amerikanaca ostavlja tokom dana uključen televizor da bi zabavili kućne ljubimce. Smatrao je da čak ni tematski kanali o životinjama nisu prikladni za njih kao gledaoce.

„Ima previše reklama, previše priče i varijacija u jačini tona, mnogo toga što može da uplaši životinje”, naveo je Levi.

Na osnovu naučnih saznanja o vidu i sluhu pasa, napravili su dva sata TV sadržaja i preko kamera postavljenih u 38 stanova pratili kako psi reaguju gledajući to. I četvoro uglednih stručnjaka za ove životinje učestvuje u pravljenju programa, a rezultat njihovog rada jeste i 11 zaštićenih patenata, uključujući frekvenciju zvuka, boje i muziku.

Naučno zasnovan sadržaj podeljen je na tri segmenta: jedan stimuliše mozak životinja, drugi ih zabavlja, a treći im omogućava da se upoznaju sa onim što bi ih u stvarnosti moglo plašiti, na primer vatromet, zvuk usisivača ili automobili. Jedino što se na ovoj televiziji ne emituje, jer kuce ne vole to da gledaju – jesu mačke.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.