Kabul, eksplozije u diplomatskoj četvrti

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabul, eksplozije u diplomatskoj četvrti

Serija eksplozija čula se večeras u diplomatskoj četvrti Kabula, u najnovijem talasu nasilja koje potresa Avganistan. Ranije danas, najmanje šest osoba je poginulo, među kojima jedan Britanac i pet Avganistanaca, u napadu bombaša-samoubice na vozilo britanske ambasade u Kabulu.

Jedan vojni zvaničnik kaže da je nekoliko pobunjenika ušlo u jednu rezidenciju i da su vojne snage tamo, kao i da je u toku oružani obračun, javlja Rojters, a prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Za sada nije poznato koliko ljudi je poginulo, a talibani su preuzeli odgovornost za eksplozije u diplomatskoj četvrti, navodeći da su "pogodili važan centar neprijatelja". 

Ranije danas, najmanje šest osoba je poginulo, među kojima jedan Britanac i pet Avganistanaca, u napadu bombaša samoubice na vozilo britanske ambasade u Kabulu, saopštila je avganistanska policija. 

Bombaš-samoubica udario je automobilom napunjenim eksplozivom u vozilo britanske ambasade.

U eksploziji su povređena 34 prolaznika, među kojima petoro dece, rekli su lokalni zvaničnici.

Kako je saopštila britanska ambasada, među povređenima ima njenih zaposlenih, ne navodeći druge detalje.

Snažna eksplozija mogla se čuti širom Kabula, a gust dim uzdizao se iznad mesta napada na putu Džalalabad, gde su smeštena brojna strana predstavništva i vojni objekti.

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki izjavio je da su u napadu uništena tri vozila.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, čiji je portparol napisao u poruci da je bombaš samoubica "napao strane invazione trupe" i da je u napadu veliki broj poginulih i povređenih.

U Kabulu se u ponedeljak dogodila, takođe, velika eksplozija u kojoj su poginula dvojica američkih vojnika u napadu na njihovo vozilo.

U skladu sa sporazumima koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže u okviru operacije "Odlučna podrška" oko 12.500 vojnika u Avganistanu sledeće godine.

Nova misija NATO biće usredsređena na podršku avganistanskim snagama, paralelno sa američkim antiterorističkim operacijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.