KURC POSLE PRIHVATA MIGRANATA: Evopa da se probudi, ovako više ne može!

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURC POSLE PRIHVATA MIGRANATA: Evopa da se probudi, ovako više ne može!

Prethodna noć je rešena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična, rekao je Austrijski šef diplomatije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podsetio je danas, povodom masovnog dolaska izbeglica iz Mađarske u Austriju, da je i dalje na snazi Dablinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

"Nadam se da će uslediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << buđenje, jer ovako više ne može više", poručio je austrijski šef diplomatije. Prema njegovim rečima, prethodna noć je rešena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična.

Kurc smatra da broj izbeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbegličkoj krizi. Pozivajući se na izjavu svog makedonskog kolege Nikole Poposkog, Kurc je preneo da svakodnevno hiljade izbeglica iz Grčke ulazi u Makedoniju, kako bi dalje putovali ka Austriji, Nemačkoj i Švedskoj.

Vara se onaj ko misli da će se problem sam od sebe rešiti, naglasio je austrijski šef diplomatije dodajući da će i tokom zime biti izbeglica. Prema njegovim rečima tokom zime se može očekivati smanjenje broja izbeglica preko mediteranske rute, ali ne i preko balkanske.

Zemlje zapadnog Balkana, kako smatra, sada mogu delovati samouverenije, pošto EU do sad nije reagovala. Šengenski sistem, podsetio je Kurc, funkcioniše samo na osnovu bezbednih spoljnih granica, a on je, takođe, vezan i za Dablinski sistem.

On je upozorio i na tvrdnje makedonskih vlasti da se među izbeglicama nalaze i strani borci.

"Imamo s tim u vezi i bezbednosni problem, ako naše spoljne granice ne funkcionišu", poručio je šef austrijske diplomatije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.