KUPOVINA BEZ LUPE Nove deklaracije za kupovinu biće veće i čitkije napisane

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUPOVINA BEZ LUPE Nove deklaracije za kupovinu biće veće i čitkije napisane

Nove deklaracije koje će svaki proizvod morati da ima od 1. aprila, kada stupa na snagu nov Pravilnik o deklarisanju, doneće mnoštvo novina, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača. Između ostalog, deklaracije će biti veće i čitkije napisane.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača kaže za RTS da nove deklaracije od 1. aprila, kada stupa na snagu nov pravilnik o deklarisanju, treba da sadrže najbitnije informacije za potrošače.

- To su svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naziv proizvoda, proizvođač, zemlja porekla, zemlja odakle je proizvod uvezen, sastojci, aditivi, tehnološki proces proizvodnje, kao i upozoravajuće informacije pojedinim kategorijama potrošača - objašnjava Bogosavljević.

Dodaje da te informacije moraju da budu istaknute posebnim slovima i bojom, ali i da moraju da budu na uočljivim mestima na deklaraciji.

- Takođe, tu su i posebna uputstva za potoršače, cena, rok upotrebe proizvoda - ističe Petar Bogosavljević.

Objašnjava da će sankcije za one proizvođače koji se ne budu pridržavali novih pravila biti stroge.

- Kazne su velike i kreću se u rasponu od 2.000, 3.000 dinara pa do 200.000 - 300.000 dinara - objašnjava Bogosavljević.

Značajna novina koju donosi Pravilnik jeste i da će, osim na deklaracijama upakovane hrane, alergeni morati da budu istaknuti i u restoranima i u ugostiteljskim objektima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove deklaracije za kupovinu bez lupe

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 30.Mar.2015

BEOGRAD – Nove dekBEOGRAD – Nove deklaracije koje će svaki proizvod morati da ima od 1. aprila, kada stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, doneće mnoštvo novina, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača >>>

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.