KRIJU DONATORE: Dragica Nikolić dobila milione evra iz inostranstva!

Izvor: Kurir, 19.Dec.2014, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIJU DONATORE: Dragica Nikolić dobila milione evra iz inostranstva!

Šef države obznanio da je većina donacija od 7.000.000 evra za fondaciju prve dame došla od stranih finansijera. Stručnjaci: Iza „stranih donatora“ mogu da se kriju domaći tajkuni

BEOGRAD - Posle mesec dana odbijanja da objave ko je uplatio sedam miliona evra Fondaciji Dragice Nikolić, predsednik Tomislav Nikolić dosetio se da obznani da je reč o donatorima iz inostranstva. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da se iza formulacije „strani donatori“ mogu kriti i domaći >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tajkuni koji su novac uplaćivali preko svojih firmi u inostranstvu i(li) ofšor zonama.

- Zahvaljujući fondaciji, uspeli smo da u Srbiju donesemo sedam miliona evra... Novac je uglavnom iz inostranstva, a donatori ne žele da budu imenovani iz više razloga - kazao je Nikolić u intervjuu za NIN i dodao da to „javnost ne treba ni da zanima, već samo koliko je novca ušlo, koliko je izašlo i na šta je potrošen“.

Nikolić, dakle, uporno ignoriše činjenicu da fondacija ima specifičan status jer koristi državne resurse, budući da su joj prostorije u zgradi Predsedništva.

Politička moć

Ekonomista Milan Kovačević smatra da se milioni evra slivaju baš u fondaciju ne zbog Dragičine planetarne popularnosti, već političke moći Nikolića i moguće trgovine uticajem.

- Lepo je što Toma voli Dragicu, ali on kao predsednik mora otvoreno da kaže ko u ekonomskoj krizi donira milione. Mi moramo dići glas kako bi položili račune. Zašto bih verovao predsedniku na reč? Sumnjamo da su novac, recimo, dali naši tajkuni preko svojih firmi po svetu i u ofšor zonama - kaže Kovačević.

I Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija ne isključuje takvu mogućnost.

- Nikolići bi trebalo da saopšte ko su finansijeri, neka otklone sumnje. Uvek postoji mogućnost prikrivanja i(li) lažnog darivanja i pogrešnog iskorišćavanja tih donacija - kaže Goati.

Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da bi radom fondacije trebalo da se pozabave nadležni organi ako ne prikažu donacije.

Povećanje prihoda

Fondacija je 2013. imala poslovni prihod od 118.000 evra, dok se u ovoj godini prihod povećao čak 57 puta - na sedam miliona evra. Ni juče u fondaciji ni u Predsedništvu nisu želeli da odgovore na pitanja Kurira.

Inače, prema Zakonu o zadužbinama i fondacijama, organizacija može da prima novac i iz inostranstva, ali ima obavezu da finansijski izveštaj o radu bude dostupan javnosti, kao i da taj izveštaj dostavi Agenciji za privredne registre (APR). Ako fondacija ne objavi finansijski izveštaj, mogla bi dobiti novčanu kaznu od 50.000 do 200.000 dinara.

Kampanja Predsednik opet provocira

NIKOLIĆ PODRIVA VUČIĆEVU VLADU

Nikolić je kazao i da će Vladi uskoro izložiti svoj konačni predlog rešenja pitanja KiM pošto, kako je rekao, s ovom vladom želi da deli sudbinu, uz ocenu da su on i Aleksandar Vučić došli zajedno na vlast, te će s vlasti zajedno i otići.

- Na tom predlogu intenzivno radim, jer smo već negde na ivici, i svako naše sledeće popuštanje moglo bi da znači da smo se pomalo prećutno sa mnogo čime saglasili... - kazao je on za NIN.

Analitičar Dušan Janjić kaže da Nikolić šalje poruku „posle mene potop“:

- Nikolić ovim u prevodu kaže „ako nam budu tražili da priznamo KiM, imam rešenje kako da odbijemo ulazak u EU“. To je direktni kroše Vladi - kaže on.

Ministarstvo

NEMAMO UVID U RAČUN FONDACIJE

Nikolić je izjavio da država kontroliše novac i ima uvid u njegovo poreklo i izvore finansiranja fondacije preko Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca.

U tom ministarstvu  za Kurir kažu da država u to nema uvid:

Obratite se Fondaciji Dragice Nikolić, jer se račun te fondacije ne vodi u Upravi za trezor.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.