KRAH: Dvadeset najbogatijih Rusa za tri dana izgubilo 10 milijardi dolara!

Izvor: Kurir, 17.Dec.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAH: Dvadeset najbogatijih Rusa za tri dana izgubilo 10 milijardi dolara!

Dvadeset najbogatijih ruskih milijardera izgubilo je oko 10 milijardi dolara od početka ove veoma turbulentne nedelje na ruskom finansijskom tržištu, pokazao je "Blumbergov indeks milijardera".

Od početka godine, gubici 20 najvećih ruskih bogataša dostigli su 64 milijarde dolara, a njihovo ukupno bogatstvo procenjeno je na 174 milijarde, prenosi agencija Tas.

Prema podacima "Blumberga", tržišna vrednost suvlasnika gasne kompanije Novatek, Genadija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Timčenka i Leonida Mikelsona, smanjena je za 7,8 odnosno 8,7 milijardi dolara od početka 2014. Bogatstvo osnivača holding kompanije "USM holdings", Ališera Usmanova, istovremeno je smanjeno za 6,8 milijardi dolara.

Usmanov je izgubio poziciju najbogatijeg Rusa na "Blumbergovoj" listi od Viktora Vekselberga, jednog od suosnivača kompanije Renova, koji je od početka godine ostao bez 1,2 milijarde dolara. Bogatstvo Vekselberga procenjuje se na 13,6 milijardi dolara i premašuje Usmanovljevo za 239 miliona.

Vladimir Lisin, većinski vlasnik metalurške fabrike Novolipetsk, izgubio je od početka godine 7,5 milijardi dolara, dok je suvlasnik "AFK sisteme", Vladimir Jevtušenkov, istovremeno ostao bez čak 90 odsto bogatstva, odnosno devet milijardi dolara u svetlu istrage oko nezakonite privatizacije energetskog sektora Baškortostana.

"Blumberg" gubitke suvlasnika "SMP banke", Arkadija Rotenberga, procenjuje na 2,3 milijarde dolara.

Oleg Deripaska, suvlasnik proizvođača aluminijuma Rusal, jedini je od 20 ruskih milijardera koji je u 2014. uspeo da uveća svoje bogatstvo. Cena akcija njegove kompanije skočila je 100 odsto, dok je njegovo lično bogatstvo uvećano za 855,5 miliona dolara.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.