KONTROVERZAN PLAN: Žele da sruše džamiju, a Muhamedovo telo sahrane na tajnu lokaciju!

Izvor: Kurir, 02.Sep.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONTROVERZAN PLAN: Žele da sruše džamiju, a Muhamedovo telo sahrane na tajnu lokaciju!

Jedno od islamskih najsvetijih mesta, grobnica proroka Muhameda u Medini, moglo bi zauvek da bude uništeno, a Muhamedovo telo premešteno i pokopano na tajnoj lokaciji.

Ovaj kontroverzni plan je ideja saudijskog akademika dr. Ali bin Abdulaziz al-Šabala koji je izradio dokument u kojem predlaže uništenje groba proroka Muhameda u Medini.

Da stvar i nije tako bezazlena ukazuje i činjenica da starešine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mesta u islamu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odmah iza Meke, ozbiljno razmatraju ovaj plan.

Dr. al-Šabala poziva na rušenje kupole kao i uništenje prostorija oko groba, svetih mesta za Šite, što bi svakako doprinelo još većem jazu između dve grane islama, Šita i Sunita, piše Independent.

U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom.

"Hodočasnici posećuju odaje oko prorokovog groba i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Žele da spreče hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vahabiti smatraju idolopoklonstvom. Jedini način da spreče ljude da posećuju Muhamedov grob je da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na groblju", objašnjava saudijski akademik koji se usprotivio kontrovoreznim planovima, dr. Irfan al-Alavi.

Da je ovakva sudbina večnog doma Muhameda moguća potkrepljuje i činjenica da su se slične stvari već događale u Meki, gde je proširenje Masdžid al-Harama, najveće džamije na svetu i najvećeg muslimanskog svetilišta, dovelo do uništenja 95 odsto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od hiljadu godina. Umesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri.

"Poslanikova džamija okružena je buldožerima. Nakon što očiste sve u okolini džamije, krenuće prema džamiji dok su oči sveta usmerene prema Iraku i Siriji. Grob proroka Muhameda poštuje većina Sunita koji tako nešto nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šite", upozorava doktor al-Alavi.

(Dnevnik.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.