KOMUNALNA POLICIJA MIMO ZAKONA: Spiskali 1,3 miliona za ilegalne palice!

Izvor: Kurir, 25.Jul.2014, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMUNALNA POLICIJA MIMO ZAKONA: Spiskali 1,3 miliona za ilegalne palice!

Iako su imali regularne gumene, komunalni policajci za vreme bivše vlasti dobili 373 metalne teleskop palice, koje su nedozvoljene

BEOGRAD - Komunalni policajci su za vreme prethodne vlasti dobili nove palice, koje su inače zabranjene za korišćenje u našoj zemlji. Naime, reč je o 373 nove metalne teleskop palice, koje su plaćene čak 1.340.362 dinara i koje komunalni policajci već godinama koriste, iako u Pravilniku o tehničkim obeležjima i načinu upotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sredstava prinude jasno piše da upotreba metalnih palica nije dozvoljena.

„Službena palica je palica izrađena od smeše prirodnog i veštačkog kaučuka i prilagođena nameni tako da njom na propisan način mogu da se nanose udarci i primenjuju zahvati“, piše u članu 4, stav 2 pomenutog Pravilnika.

Tražili stare palice

Pojedini zaposleni u komunalnoj policiji kažu da su više puta pokušavali da apeluju na nadležne da im se vrate stare, gumene palice, ali kažu da ih niko nije slušao, već da su prisiljeni da nose metalne palice.

- Lepo piše da palica mora biti napravljena od kaučuka, a koliko znam, kaučuk nije metal. Nas prisiljavaju da upotrebljavamo metalnu šipku kao palicu, a sva policija i komunalna policija u Srbiji nosi gumenu, standardnu policijsku palicu. Pritom, pukli su silne pare za te palice, platili su sve skoro milion i po dinara, a sve to je narod platio - žale se komunalni policajci i dodaju da su ogorčeni jer svu opremu nose na kaišu od pantalona.

- Za palice su imali para, a za opremu nisu. Zimus nismo imali džempere ni opasače, već smo svu opremu nosili na kaišu od pantalona - ogorčeni su komunalni policajci.

Početak smena

Šef područne organizacione jedinice komunalne policije Srđan Ilić, koji je i u vreme nabavke palica bio na istoj funkciji, juče nije bio dostupan za komentar.

Podsetimo, pre dva dana, nakon niza tekstova u Kuriru o malverzacijama u komunalnoj policiji, načelnik Nikola Ristić smenio je „zbog konstatovanih nepravilnosti“ Aleksandra Kostića, svog zamenika, i Bobana Rajčića, svog pomoćnika. Kako Kurir saznaje, ovo je tek početak i velike smene u komunalnoj policiji tek slede.

Komunalna policija

PALICE ADEKVATNE

OVLAŠĆENJIMA KOJA IMAMO

Iz komunalne policije kažu da je tačno da poseduju metalne teleskop palice, ali da one nisu zabranjene.

- Nije zabranjeno korišćenje službenih palica kojima su opremljeni komunalni policajci i čije karakteristike su adekvatne ovlašćenjima koja komunalni policajci imaju, kao i nadležnostima za primenu ovlašćenja u odnosu na prekršaje koje komunalni policajci sankcionišu, a u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i Zakonom o policiji - kažu oni.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.