KO JE KRIV ZA HAOS U UŽICU Direktor vodovoda prvi osumnjičeni, neka se pripremi...

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE KRIV ZA HAOS U UŽICU Direktor vodovoda prvi osumnjičeni, neka se pripremi...

Osnovni javni tužilac u Užicu Vukašin Vujičić izdao je nalog da se privede, zadrži i sasluša Dragan Simić, direktor JKP „Vodovod“.

- On je priveden zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo izazivanja opšte opasnosti u pogledu neobezbeđivanja opreme i objekta, odnosno vodovodne infrastrukture, kojom se dovodi vode sa vodozahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo - rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Užica Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milošević kaže da samo izvorište nije zagađeno.

-Bakterije su tamo prenete. To potvrđuju i ispitivanja koja pokazuju da broj bakterija u vodi izvora naglo pada - bio je juče izričit Milošević.

Odgovoran

Tužilac sumnjiči Dragana Simića, direktora Vodovoda, da nije održavao i obezbeđivao infrastrukturu za vodovod koji je ponovo zagađen bakterijom i crvima, iako je pre samo par meseci Užice dobilo vodu sa potopuno novog izvorišta

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić juče je u Užice došao sa ekipom inženjera iz Instituta „Jaroslav Černi“ koji će pokušati da odgonetnu kako su cijanobakterije stigle u Sušička vrela. Ilić je posebno bio začuđen informacijom da je ventil u selu Stapari, koji je trebalo da odvoji zagađenu bakterijama kontaminiranu vodu iz jezera Vrutci od one iz Sušičkih vrela, bio neobezbeđen i da je mogao da mu pristupi bilo ko.

- Postoji nekoliko opcija, ili je u pitanju ljudski faktor, neko je pustio ventil, pa je voda iz Vrutaka ubrizgana u Sušička vrela, ili su podzemne vode. Stručnjaci bi trebalo da daju odgovor na to pitanje. Kad inženjeri kažu svoju reč, onda ćemo insistirati da se utvrdi odgovornost, a krivci kazne - rekao je Ilić.

Gnevni Užičani koji su na plus 30 stepeni čekali i juče u redovima za vodu ispred cisterni, najčešće su pominjali reč - zatvor.

- Za ovo neko mora da odgovara. Za ovu bruku i sramotu. Do juče su nam govorili da su Sušička vrela apsolutno bezbedna, da je voda zdrava, a šta je ovo - pitali su juče Užičani.

Sporni ventil u selu Stapari i juče je najčešće pominjan kao uzrok zagađenja. Gradonačelnik Saša Milošević rekao je da oseća odgovornost za sve što se dogodilo, ali, da je za činjenicu da je ventil bio neobezbeđen saznao tek kad se akcident dogodio.

- Za to će neko odgovarati. A ventil je trebalo da obezbedi „Vodovod“ - rekao je Milošević.

Direktor „Vodovoda“ Dragan Simić juče je odbacio mogućnost da je tehnički kvar krivac za pojavu cijanobakterija u Sušičkim vrelima.

Dijaliza

Više od 130 pacijenata iz Užica kojima je dijaliza neophodna na mukama su od subote kada je u gradu zabranjena upotreba vode za piće. Pacijenti se, prevozom koji obezbeđuje bolnica, upućuju na dijalizu u Čačak, Kraljevo, Loznicu... - Obezbedili smo veliku cisternu i očekujemo da će u narednih nekoliko dana centar za dijalizu proraditi - izjavio je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.