KISNU POD ŠATORIMA: Izbeglice spavaju pod vedrim nebom dok kuće zvrje prazne!

Izvor: Kurir, 22.Maj.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KISNU POD ŠATORIMA: Izbeglice spavaju pod vedrim nebom dok kuće zvrje prazne!

Predstavnici pokrajina su na sastanku sa Mikl-Lajtner za smeštaj izbeglica ponudili 350 mesta, ali procedura nalaže da MUP najpre mora da ispita da li su te lokacije podobne

BEČ - Smeštaj izbeglica u šatorima glavna je tema žučne polemike koju ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) vodi sa austrijskim pokrajinama.

Najžešće kritike stižu iz Gornje Austrije, koja nudi 150 novih mesta u stambenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << objektima, međutim, MUP nije prihvatio tu ponudu pa će 150 izbeglica, iako danima pada kiša, ostati u šatorima.

Podsetimo, predstavnici pokrajina su na sastanku sa Mikl-Lajtner za smeštaj izbeglica ponudili 350 mesta, ali procedura nalaže da MUP najpre mora da ispita da li su te lokacije podobne.

U centrima za zbrinjavanje trenutno boravi 1.366 osoba, koje je pokrajine trebalo odavno da preuzmu. Svakog dana pojavljuje se 200 novih lica koja traže azil. Takođe, u Trajskirhenu trenutno ima 1.900 korisnika, od toga ukupno 1.000 maloletnika bez pratnje, zbog čega MUP sprema dodatne šatore.

Dok azilanti sede u pokislim šatorima u Gornjoj Austriji i Salcburgu, u saveznoj skupštini se razmatra predlog da stranci koji predaju zahtev za azil i već na prvom nivou dobiju odbijenicu, dobijaju manju novčanu pomoć, čak i ako ulože žalbu.

Johana Mikl-Lajtner na meti kritika (Foto: Reuters)

Koliko će ta pomoć biti manja, još uvek nije razjašnjeno. Eva Glavišnig (Eva Glawischnig) iz Zelenih kaže da je reč o sumi od 9 evra po danu. Smeštaj i medicinska pomoć moraju biti obezbeđeni.

Pored toga, izmena i dopuna zakona treba da donese sedam novih distributivnih centara, koji bi trebalo da olakšaju posao prihvatnim centrima u Trajkirhenu i Talamu.

Gornjoaustrijanci, inače, pokazuju simpatije i solidarnost prema izbeglicama smeštenim u šatorima. U četvrtak su zbog loših vremenskih uslova u kamp u Lincu doneli kabanice.

"Mislila sam da će dozvoliti da im damo makar kabanice’’, rekla je jedna žena, kojoj je saopšteno da donacije izbelgicama u šatorima nisu dozvoljene.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.