KG: Pola veka Zastavinog solitera / VIDEO

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Pola veka Zastavinog solitera / VIDEO

Kragujevac -- Stanari Zastavinog solitera proslavljaju pola veka svoje višespratnice.

Ova zgrada, zahvaljujući dobrim komšijskim odnosima imaju i veoma uređenu zgradu.

Najveća radost Kragujevčana, šezdesetih godina, bila je izgradnja Zastavinog solitera. Stanovi su bili namenjeni tadašnjim Zastavinim radnicima. Oni sa starijim ukućanima imali su prednost pri biranju spratnosti, kaže Vladanka Cogoljević prisećajući se selidbe.

“Jako smo bili nestrpljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je gradnja dosta brzo napredovala. Nestrpljivi smo bili kada ćemo useljene, kada ćemo da isplaniramo nameštaj I kada ćemo konačno rešiti svoj problem stambeni“, rekla je Vladanka Cogoljević.

Za Zastavin soliter kažu da je precizno arhitektonski isplaniran.

Ni vrlo jak zemljotres ne može da ga pomeri s mesta.

“I kada je bio zemljotres, pogotovu smo osetili kada je bio u Rumuniji, ali na višim spratovima više na manjim manje ali nije bilo strašno. Ništa se nije desilo“, rekla je ona.

Radmilu Milojkoviću, jednom od prvih stanara, Zastavin visokometraš je doneo poseban status među nekadašnjim vršnjacima.

Svi su voleli da dođu kod mene. Pravo iz škole. Pravac kod mene druženje dok ne dođe majka s posla. Isto sam voleo I devojkama da se pohvalim. Dosta su devojke...da kažem...zaljubiljvale su se u mene baš zbog toga što živim tu u centru. Pogotovu devojke s periferije grada“, rekao je Milojković.

“Mesto gde se normalno živi”, parola je stanara kragujevačkog Zastavinog solitera. Njihova sloga i organizovanost retko gde može da se vidi, kaže Dragana Aleksić.

“Mislim da nam u gradu I zavide zbog takvog načina komunikacije. Obeležava se uglavnom sve ono što je bitno. Od verskih praznika, pa tako imamo paljenje badnjaka za Badnje veče, pa se u holu ostavljaju kakvi poklončići, bombonice da oni koji dođu u zgradu mgu da se posluže. Osim toga organizuju se izleti, dva puta godišnje, za sve stanare“, navela je Dragana Aleksić.

Stasali, betonski Zastavin momak je ‘66. godište. Visok je pedeset metara I i trenutno je zauzet. Lepotana, od stotinu i šesnaest stanova, Kragujevčani su unovčili rentirajući ga mobilnim operaterima i drugim firmama. Večiti neženja ima moderni video nadzor, brz internet a od komšija se razlikuje po čip ključu za ulazna vrata. Sa svojom velikom zajednicom Zastavin soliter će uskoro da duva u pedeset rođendasnkih svećica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.