KAZAKOVA: Rusija traži istragu o masovnoj grobnici kod Donjecka

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAZAKOVA: Rusija traži istragu o masovnoj grobnici kod Donjecka

Parlamentarna skupština Saveta Evrope ne sme da ostane ravnodušna prema žrtvama neonacističkih zločina, rekla ruska poslanica u PS SE

STRAZBUR - Međunarodna zajednica trebalo bi da sprovede nepristrasnu istragu o neonacističkim zločinima i zaštiti njihove žrtve i ne sme da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici kod Donjecka, rekla je danas ruska poslanica Olga Kazakova na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

"Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << suštinskog značaja je obezbeđivanje zaštite žrtava neonacista kao i sprovođenje nepristrasne, a ako bude potrebno i međunarodne, istrage zločina koji imaju karakter neonacizma", rekla je Kazakova, prenosi Itar-Tass. PS SE, najstarija međunarodna parlamentarna skupština, ne može da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovoj grobnici u ukrajisnkom Donjeckom regionu, istakla je ruska poslanica.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Foto: Reuters)

Prvu masovnu grobnicu otkrile su milicije samoodbrane 23. septembra na području rudnika Komunar, 35 kilometara severoistočno od Donjecka. Forenzičari su zaključili da su ljudi upucani u glavu iz neposredne blizine.To područje ranije je kontrolisala ukrajinska vojska.

U jednoj od iskopanih grobnica bilo je 40 civilnih žrtava, dok su u drugim dvema pronađena tela zarobljenih pripadnika milicija i ukrajinskih vojnika, rekao je prošle sedmice premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije veruje da je reč o ratnom zločinu i insistira na sveobuhvatnoj međunarodnoj istrazi, podsetila je ruska agencija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.