KAKO EMOCIJE OŠTEĆUJU VAŠE TELO: Bes šteti vašoj jetri

Izvor: Kurir, 25.Maj.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO EMOCIJE OŠTEĆUJU VAŠE TELO: Bes šteti vašoj jetri

Nauka je došla do nekih zanimljivih teorija i dokaza da negativna osećanja koja doživljavamo u svakodnevnom životu mogu da imaju ukupan štetan uticaj na organe naših sopstvenih tela. Trik je u tome da štetne misli stavite po strani, kako kasnije ne biste plaćali za ta negativna razmišljanja.

Produžena negativna razmišljanja mogu da dovedu do oštećenja vaših organa što zauzvrat može da dovede oštećenja organa i nekih ozbiljnih medicinskih stanja.

Evo stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koje negativno razmišljanje može da učini vašem telu.

1. Ljutnja slabi vašu jetru

Vremenom ta osećanja ljutnje i besa mogu da imaju drastične negativne efekte na vašu jetru. Oslabljena jetra može da dovede vaše telo da bude sklono mnogim negativnim uslovima kao što je rak, jer ne funkcioniše pravilno i ostavlja vaše telo otvoreno za mnoge druge bolesti koje su pogođene oslabljenjem jetre. Umesto da se ljutite na nekoga, pokušajte da pogledate na drugu stranu i da meditirate kako biste ostali mirni. Postoje metode koje možete da koristite kako biste se rešili besa, a to je joga, masaža, pa čak i jednostavne stvari kao što je razgovor sa prijateljem.

2. Stres slabi vaše srce i mozak

Godinama se govori kako stres nije dobar za vaše stanje uma. Sada je to i dokumentovano i dokazano, da količina stresa koja dugo traje može ozbiljno da ošteti srce i mozak. Ako se ne leči ovaj ozbiljan zdravstveni problem će isprazniti funkciju ovih organa i može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar, moždani udar i druge mentalne poremećaje.

3. Tuga ili bol slabi vaša pluća

Ekstremna tuga i bol može da dovede do mnogo hroničnih problema koji utiču na pluća, uključujući nedostatak daha i umor. Pored ovih problema postoje i ozbiljni problemi mentalnog zdravlja koji mogu da nastanu, kao što su produženi naleti plača i depresija. Ako ste vi ili nekoga koga volite u bilo kojoj vrsti ovog stanja tuge i žalosti, preporučuje se da potraže profesionalnu pomoć pre nego što stanje ozbiljno počne da utiče na druge delove tela.

4. Briga slabi stomak

Sbako ko je preterano zabrinut oko svake situacije može da vam kaže da je imao stomačne probleme, uključujući i dijareju, povraćanje i druge hronične zdravstvene probleme. Naučnici su dokazali da negativna razmišljanja i opsesivna zabrinutost mogu da upropaste stomak što dovodi do toga da postanete skloni stomačnim čirevima i drugim ozbiljnim pitanjima. Postoje mnoga rešenja za tretman opsesije zabrinutosti i anksioznosti, uključujući lekove, terapije, pa čak i odlazak kod psihijatra. Ako otkrijete da ste u situaciji u kojoj ste stalno zabrinuti, učinite uslugu vašem telu i zatražite lekarsku pomoć.

5. Strah slabi bubrege

Strah dovodi do anksioznosti koja može da iscrpi vaše bubrege od mnogih stvari uključujući jin, jang i či koji su osnova mnogih kineskih lekova i teorija. ovo može da ostavi vaše bubrege otvorenim za mnoge bolesti ako se ne leči. Kad god se osećate uplašeno ili anksiozno najbolji savet je da na parčetu papira napišete šta je to zbog čega ste zabrinuti i pokušajte da se pozabavite ovim pitanjem. Na primer, ako se plašite novog posla pokušajte da napišete 10 stvari kojih se najviše plašite vezano za posao. Kada budete imali jasnu predstavu o tome šta je to što vas najviše plaši, pokušajte da se borite protiv ovoga pravljenjem jednostavnog plana za rešavanje zabrinutosti. Ako u bilo kom trenutku osećate da ste se zaglavili ili da niste sigurni u kom smeru da idete, pokušajte da se konsultujete sa terapeutom.

Iako svi mi možemo da doživimo neki šok u našim životima. Poenta je da ne želite i da ostanete u stanju šoka jer to može da ima ozbiljne negativne efekte na vaše srce i na bubrege. Takve posledice mogu da dovedu do srčanih problema. Neki primeri ekstremnog šoka mogu da budu i nagli prekid u dugoričnoj vezi, izgubili ste posao koji ste imali dugi niz godina, iznenadna smrt bliskog prijatelja ili člana porodice. Ako se dugo nalazite u stanju šoka ili niste u stanju da ga se otresete, treba da potražite medicinsku pomoć.

(Trendingpost.net)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.