KAD KINEZ POSTANE HERCEGOVAC Zove se Janko slavi Svetog Jovana Sangajskog i prodaje srpske zastave

Izvor: medio.rs, 24.Jan.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAD KINEZ POSTANE HERCEGOVAC Zove se Janko slavi Svetog Jovana Sangajskog i prodaje srpske zastave

Su Jang Zao, profesor matematike iz Kine, pre 15 godina doselio se u najjužniji grad Srpske gde je ostao sve do danas.

Za „EuroBlic“ kaže da ne planira da ode iz Hercegovine jer je poput magije. Jung Zao ističe da je srećan što je stanovnik Trebinja.

- Ko jednom dođe u ove krajeve uvek poželi da se vrati, a eto ja sam odlučio da sa tadašnjom devojkom, a sada suprugom, ostanem i Trebinju i nije mi krivo – priča Janko Zhao.

Odmah po dolasku od >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << sugrađana je dobio ime Janko i odlučio je da se krsti i pređe u pravoslavlje. Proslavlja Božić i ima svoju krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koji se slavi 2. jula.

Posti pred sve pravoslavne praznike, a bio je u Pećkoj patrijaršiji na ustoličenju patrijarha Irineja.

- Čim sam došao zavoleo sam Trebinje. Kada sam upoznao čoveka koji mi je vodio knjige shvatio sam koliko su Srbi dobar i gostoljubiv narod. Po njegovoj ćerki Ivani dao sam ime i mom prvom detetu. On je bio moj venčani, a zatim i kršteni kum - rekao je Janko nakon prelaska na pravoslavlje.

Na srpsko ime koje je dobio od Trebinjaca nije se bunio, a njegova supruga dobila je ime Sofija.

Janko ima i državljanstvo BiH, napravio je kuću u Trebinju, i otvorio nekoliko radnji. Na poslednjim lokalnim izborima iskoristio je pravo glasa i glasao u trebinjskom Domu penzionera.

Kaže da je glasao i pre četiri godine na lokalnim izborima, jer na to ima pravo, pa ispunjava građansku dužnost.

Iako je po samom dolasku rekao da je došao u Trebinje zbog promene, a ne lošeg života u Kini, sada kaže da iz ovog grada ne želi da ide.

Zatekli smo ga u radnji, ali ovaj put nije bio raspoložen da  kometariše srpske zastave na štandu u njegovoj prodavnici. Zanimljivo je da se srpske zastave u Trebinju jedino mogu kupiti u njegovoj kineskoj prodavnici. Zaposleni u njegovim prodavnicama kažu da su se zastave najviše  prodavale uoči Dana RS, a najskuplje su 5 maraka, dok one male se mogu kupiti i za 2,5 KM.

Na deklaraciji zastava sa dvoglavim orlom napisano je da je zemlja porekla Kina, a uvoznik upravo Jankova firma.

Svaki kupac koji uđe u kinesku robnu kuću u Trebinju, morao ih je primetiti, jer su uredno složene na samom ulasku, uz kasu.

Iz Pekinga stigao kao trgovac

Trebinjci Janka znaju već petnaestak godina, kada je kao profesor matematike došao iz jednog manjeg grada kod Pekinga kao trgovac robe. Za njim je došla i njegova tadašnja devojka, a posle supruga.

Su Jang Zao, prvi trebinjski Kinez, odmah je od lokalnog stanovništva dobio ime Janko, a on i njegova supruga, nekoliko godina po dolasku, krstili su se u Sabornom hramu u Trebinju, pa mu je to postalo i kršteno ime.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

KAD KINEZ POSTANE HERCEGOVAC: Zove se Janko i slavi krsnu slavu

Izvor: Kurir, 25.Jan.2017, 11:40

...- Ko jednom dođe u ove krajeve uvek poželi da se vrati, a eto ja sam odlučio da sa tadašnjom devojkom, a sada suprugom, ostanem i Trebinju i nije mi krivo – priča Janko Zhao, prenosi Radio Sarajevo..Odmah po dolasku od sugrađana je dobio ime Janko i odlučio je da se krsti i pređe u pravoslavlje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.