Južni Sudan: Formirana prelazna koaliciona vlada

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Sudan: Formirana prelazna koaliciona vlada

Džuba -- Međunarodno priznata vlada i pripadnici pobunjeničkih oružanih snaga u Južnom Sudanu postigli su dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade.

Novu vladu predvodiće predsednik Južnog Sudana Salva Kir i bivši vođa pobunjenika Rik Mašar, koji se u utorak vratio u prestonicu Džubu kako bi preuzeo funkciju prvog potpredsednika.

Kir je imenovao 16 od ukupno 30 ministara, dok je Mašar imenovao 10, a preostala četiri ministra izabraće političke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvan Kirovih i Mašarovih frakcija.

Vlada je formirana na osnovu mirovnog sporazuma kojeg su Kir i Mašar potpisali u avgustu prošle godine pod pritiskom međunarodne zajednice.

U građanskom ratu koji je izbio 2013. godine posle političkog razlaza Kira i Mašara, poginulo je više desetina hiljada ljudi.

Kir je na prvoj sednici novoformirane vlade pozvao strane sile da je finansijski pomognu, pošto se Južni Sudan suočava sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama zbog rata i pada cena nafte.

SAD, Velika Britanija i Norveška, koje su najveći finansijeri Južnog Sudana, saopštile su da će podržati prelaznu vladu ako pokaže spremnost da radi za dobrobit zemlje i da u potpunosti poštuje mirovni sporazum.

Sporazumom je predviđena i neograničena isporuka humanitarne pomoći i oslobađanje političkih zatvorenika.

Džozef Bakosoro, bivši zvaničnik poznat kao kritičar Kirovog režima, oslobođen je u sredu posle više od četiri meseca provedena u zatvoru, a prema podacima nevladine organizacije Amnesti internešenel, slobodu čekaju još 33 politička zatvorenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.