Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilarni 50. Bitef od 24. septembra do 2. oktobra

Bitef festival biće održan u Beogradu od 24. septembra do 2. oktobra, a u okviru glavnog programa jubilarnog 50. festivala biće prikazano 12 predstava, a biće organizovan i bogat prateći program, najavili su danas organizatori.

U okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" biće projekti iz oblasti savremenog plesa, dokumentarnog teatra, performansa-predavanja, video instalacija, muzičkog pozorišta.

Umetnička direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << festivala Ivana Medenica kazala je da se "ispitivanje novih pozorišnih tendencija svoditi na dalje osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacije formi, žanrova i stilova, pa danas ne govorimo toliko o pozorištu, koliko o izvođačkim umetnostima".

Program ovogodišnjeg Bitefa obeležiće dramsko pozorište, a u glavnom programu nalaze se i predstave koje, direktno ili indirektno, tematizuju katastrofu izbeglica, zatvaranje granica i podizanje zidova, ali i uzroke tih pojava.

Organizatori su najavili da će 1. oktobra u 19.30 u Narodnom pozorištu u Beogradu biti odigrana domaća predstava "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, "koja redefiniše tradicionalno shvatanje misije nacionalnog pozorišta, a u duhu savremenih umetničkih i društvenih potreba".

Bečki Burgteatar će izvesti Urnebesnu tamu, mladog nemačkog pisca i dobitnika prestižnih nagrada Volframa Loca, komad koji se bavi ispitivanjem granica međunarodne politike, kao i razumevanja drugog i drugačijeg.

Predstava će biti odigrana 26. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu s početkom u 19 časova.

Svečano zatvaranje festivala će 2. oktobra u Madlenijanumu u 19.30 upriličiti Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana Zajca iz Rijeke sa predstavom "Nad grobom glupe Europe", autorskog tandema Sebastijan Horvat i Milan Marković Matis.

Predstava se zasniva na slobodnom korišćenju motiva iz Krležinog dela, obogaćenih kontekstom savremene hrvatske i evropske stvarnosti, kao i glumačkim improvizacijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drame jubilarnog Bitefa ''Na leđima mahnitog bika''

Izvor: B92, 26.Avg.2016

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine pod sloganom ''Na leđima mahnitog bika''...Po rečima Ivana Medenice, umetničkog direktora festivala, ispitivanje „novih pozorišnih tendencija“ će se svoditi na dalje osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.