Još se pregovara o vlasti u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se pregovara o vlasti u Vojvodini

Lider DS-a i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić kaže da se pregovori o rekonstrukciji vlasti u pokrajini odvijaju na tehničkom nivou i da u njima učestvuju timovi koji su od strane DS-a, LSV-a i NDS-a zaduženi za definisanje načina buduće saradnje.

"Pregovori idu veoma dobro i dogovaraju se svi značajni segmenti buduće saradnje", rekao je Pajtić Tanjugu, dodajući da se razgovara i o pitanjima koja se reÅ¡avaju konsenzusom i koja se odnose na "buduću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strategiju delovanja vladajuće koalicije do 2016. godine".

Pajtić je napomenuo da tehničke timove DS-a predvodi Miroslav Vasin, LSV-a Branislav Bogaroški, a NDS-a Miloš Gagić.

Sekretar poslaničkog kluba NDS u pokrajinskoj skupštini Đura Vlaškalić rekao je Tanjugu da se toj stranci i LSV-u kao njenom koalicionom partneru zameraju kontradiktorne stvari koje su vezane za pregovore o rekonstrukciji vlasti u Vojvodini.

"Prvo nam se zameralo da želimo na brzinu da trgujemo nekakvim mandatima, poslaničkim mestima i nekim mestima u vladi, a kada smo pregovorima pristupili krajnje odgovorno, sada nam se zamera da odugovlačimo", rekao je Vlaškalić.

On je naglasio da se u dosadašnjim pregovorima "prošlo kroz celu tematiku koja tišti Vojvodinu" - od promene Ustava do Zakona o nadležnostima i o finansiranju AP Vojvodine, a razgovaralo se i o političkoj platformi koju bi imala nova pokrajinska vlada.

Komentarišući izjave koje stižu iz redova SVM-a, da su pregovori LSV-a i NDS-a "tragikomični" Vlaškalić je rekao da su NDS i LSV prvo razgovore započele upravo sa SVM i da su "našli vrlo mnogo zajedničkih dodirnih tačaka" i da su se sporazumeli o većini pitanja.

"Mi ćemo na kraju izanalizirati šta svi naši potencijalni koalicioni partneri misle o novoj vladi i tek ćemo onda doneti odluku da li uopšte ulazimo i sa kim u novu vladu", zaključio je Vlaškalić.

Govoreći o neučestvovanju SVM u pregovorima o rekonstrukciji pokrajinske vlade, predsednik Pokrajinskog odbora i član tima DS-a za pregovore Miroslav Vasin rekao je da je SVM sam istakao da ne želi direktno da u njima učestvuje.

"Imamo različite stavove sa SVM-om u pogledu rešenja situacije u Vojvodini, jer SVM to rešenje vidi u formiranju koncentracione vlade, a mi da je takva vlada nemoguća, jer nikako ne možemo sarađivati sa SNS sa kojim imamo potpuno različite poglede", istakao je Vasin.

Demokrate u budućoj vladajućoj koaliciji u Vojvodini vidi i SVM, jer kako kaže Vasin "preferiramo koaliciju koja će okupljati one stranke koje imaju istovetne ili slične poglede na budućnost Vojvodine, koje sarađuju dugi niz godina i koje o autonomiji Vojvodine i promeni Ustava Srbije imaju iste stavove".

Razmirice koje se u javnosti vode između SVM i LSV, prema mišljenju Vasina nisu vezane za funkcionisanje koalicije i ne utiču na rad pokrajinske vlade.

Prema njegovom mišljenju, radi se o stvarima koje se tiču politika i ideologija, a što se tiče Vlade Vojvodine, ona funkcioniše bez problema.

Izjave lidera SVM Ištava Pastora i njegovu najavu sastanka sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, Vasin ne tumači kao navodno udaljavanje SVM od vladajuće koalicije u Pokrajini.

"Sasvim je normalno da se Pastor sastaje sa svojim koalicionim partnerom na republičkom nivou i da na tim sastancima razgovaraju i o Vojvodini i značajnim razvojnim projektima", rekao je Vasin.

Približavanje SVM i SNS ne čudi zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša koji kaže da "kada neko nekome omogućava da dobije gradonačelnika, pa mu još i daje mesta državnih sekretara, jasno je da se za te ustupke mora dati nešto i zauzvrat".

Kostreš ipak naglašava da iako se SVM distancirala od pregovora LSV, DS i NDS o rekonstrukciji pokrajinske vlade, mogućnosti za dogovor ima.

Međutim, da je stanje u Vojvodini veoma loše i u političkom i ekonomskom smislu smatra potpredsednik Skupštine AP Vojvodine iz redova SNS Đorđe Milićević.

"U Vojvodini su preko potrebne promene i nova vlast koja je spremna da se nosi sa svim problemima, a da li će do promene vlasti u pokrajini doći, ne zavisi od SNS, već od stranaka koje čine većinu u pokrajinskoj skupštini" rekao je Milićević Tanjugu.

Milićević je pojasnio da su u Vojvodini moguća dva scenarija za dolazak nove vlasti - prvi su vanredni izbori, a drugi da se u okviru postojećeg skupštinskog saziva stvori nova većina od postojećih poslaničkih grupa.

Po njemu, vanredni izbori su kvalitetnije rešenje, ali je ovo drugo realnije i predstavljalo bi jednu vrstu tehničke vlade, formirane promenom većine unutar aktuelne pokrajinske skupštine, koja bi imala za cilj dva pravca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KG: DS još pregovara sa ZZŠ i SNS

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 17:14

Kragujevac -- S predstavnicima Zajedno za Šumadiju i SNS svakoga dana pregovaramo o jednoj ili dve oblasti koje se tiču promene vlasti u Kragujevcu, kaže Dušan Obradović (DS)..Predsednik Gradskog odbora DS u Kragujevcu Dušan Obradović rekao je danas da se svakoga dana sa predstavnicima Zajedno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.