Još 20 domova za stare je pred zabranom rada

Izvor: Večernje novosti, 28.Jul.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 20 domova za stare je pred zabranom rada

Pojedine socijalne ustanove nisu na vreme podnele zahtev za licencu. Očekuje se da nadležne službe izađu na teren. Biće još kontrola DVADESETAK privatnih domova za stare koji su do sada imali dozvolu za rad nadležnih institucija, nije do predviđenog roka predalo zahtev za ponovno licenciranje. To znači da je njihov rad praktično ilegalan i da će morati da zatvore vrata za korisnike čim službe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << nova rešenja. Kako nam je kazala Biljana Zekavica, načelnica inspekcijskog nadzora pri Ministarstvu, trenutno se upoređuju liste podnetih zahteva sa spiskom dosadašnjih dozvola i vrlo brzo će i zvanično biti doneta rešenja o zabrani rada. - Najveći broj ovih domova je kapaciteta od 10 do 50 mesta - kaže Zekavica. - Što se nas tiče, oni i sad rade ilegalno, ali im ne možemo zabraniti rad dok ne izađemo na teren, a to će se dogoditi u najskorije vreme. Tu se priča ne završava, pošto ćemo i naknadno kontrolisati da li su nastavili sa radom. Zekavica kaže da je većina socijalnih ustanova u Srbiji “konkurisala” za licence do 23. maja, kada je bio krajnji rok. Uočeno je, međutim, da neki zahtevi nisu kompletni, a najčešći nedostatak je nepostojanje protivpožarne zaštite u objektima. - Kada se uoči nedostatak, postupak se prekida dok ustanove ne dostave potrebna dokumenta - kaže ona. - Među domovima koji imaju nekompletnu dokumentaciju ima i onih u državnom vlasništvu. Propisi su jednaki za sve i svi moraju da kompletiraju papire i ispune uslove. Zekavica naglašava da je samo u maju, kada je isticao rok za licenciranje, u njihovu službu stiglo čak 200 zahteva, iako je za protekle tri godine izdato oko 160 licenci. Većina ustanova, privatnih i državnih, čekala je poslednji trenutak da se prijavi. Procedura nalaže da inspekcija mora da izađe na teren i na licu mesta utvrdi ono što je navedeno u papirima. Za nadzor jednog doma neophodan je najmanje jedan, a nekada i dva dana, kod ustanova većih kapaciteta i sa krupnijim nedostacima. To praktično znači da će nadležnima za izdavanje licenci biti neophodno najmanje 200 dana. POJAČAN NADZOR OD uvođenja sistema licenciranja u maju 2013. do početka maja ove godine izdato je ukupno 160 licenci, dok ih je u prethodne dve godine bilo 104, kažu u Ministarstvu. Inspektori socijalne zaštite su stalno na terenu, a rezultati su naročito značajni u poslednje dve godine. Kako navode nadležni, dok se prosečan broj inspekcija u ranijem periodu kretao oko 80 godišnje, u 2014. ih je bilo 172, a u 2015. godini čak 192.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pred zabranom rada još 20 domova za stare

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2016

Dvadesetak privatnih domova za stare koji su do sada imali dozvolu za rad nadležnih institucija, nije do predviđenog roka predalo zahtev za ponovno licenciranje...To znači da je njihov rad praktično ilegalan i da će morati da zatvore vrata za korisnike čim službe Ministarstva za rad, zapošljavanje,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.