Johan Volfgang Gete − pisac u odori advokata

Izvor: Studnel.com, 28.Avg.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johan Volfgang Gete − pisac u odori advokata

Rodio se u Frankfurtu na Majni. Otac mu je bio poštovana ličnost čija je želja bila da mu se sin bavi advokaturom, pa Johan završava prava u Lajpcigu i Strazburu. U Strazburu upoznaje Herdera pod čijim uticajem počinje da se interesuje za nemačka narodna predanja i nacionalnu prošlost. Sredinom avgusta 1771. godine, vraća se u Frankfurt da bi se bavio advokaturom, ali se ipak više bavi književnošću. U to vreme izdaje jedan književni časopis. Godine 1775. odlazi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Vajmar da bi proveo nekoliko meseci na praksi na Velikom carskom sudu. Međutim, ovo je mladom Geteu poslužilo da se posveti svojoj umetničkoj prirodi.
Pre odlaska u Vajmar izdaje svoje prvo delo − tragediju Götz von Berlichingen koja mu je donela slavu, nakon koje je usledio roman Jadi mladog Vertera kojim postiže svetsku slavu. U Vajmaru upoznaje Šilera sa kojim sklapa prijateljstvo. U tom periodu napisao je Godine učenja Vilhelma Majstera i ep Herman i Dorotea. Putovao je po Italiji i učestvovao je u ratu protiv Francuske. Onda se vraća u Vajmar i tamo objavljuje Fausta, Izbor po srodnosti, Iz mog života: činjenice i fikcija, kao i mnoga naučna dela. Naime, manje je poznato da se Geteu pripisuje otkriće srednje vilične kosti kod ljudi, teorija uslova za metamorfozu biljaka, kao i teorija boja koju je on sam smatrao svojim najznačajnijim doprinosom. 
Izvori: jovicaletic.com, znanje.org, poezija.6forum.info

na danasnji danjohan volfgang getebiografijapisacnaucnik

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.