Ježić: Mito za Sanadera uplaćen na moj račun

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ježić: Mito za Sanadera uplaćen na moj račun

ZAGREB -

Na današnjem suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kome se, prema objedinjenoj optužnici, sudi za ratno profitetsvo i primanje deset miliona evra mita od mađarske kompanije MOL kako bi ona preuzela upravljačka prava u INI, krunski svedok optužbe, biznismen i vlasnik kompanije "Dioki" Robert Ježić potvrdio je da su preko računa njegovih kompanija išle pare od mita.

U svom iskazu Ježić je naveo da su se upoznali 2001. godine u HDZ-u i da su od 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postali veoma bliski. Te godine Sanader je tražio da mu učini uslugu, odnosno da mu preko njegove kompanije omogući organizaciju prijema 10 miliona evra od MOL-a za savetničke usluge.

Pristao je, kako je rekao, ne razmišljajući o posledicama te odluke, jer je Sanader tada bio najvažnija osoba u Hrvatskoj i nije mogao da ga odbije.

U iskazu je govorio o potpisivanju ugovora u Cirihu između kompanije Xenoplasta i dve kiparske kompanije za konsultantske usluge na iznose koji su dogovoreni sa osobom koja je predstavljala MOL.

Nekoliko dana nakon toga stigla je i prva uplata od pet miliona evra sa računa tih kiparskih kompanija.

Ježić je rekao da je Sanader bio nezadovoljan kada mu je kazao da toliki iznos novca ne može odmah podići.

"Pokušao sam da mu objasnim da je to danas vrlo rigorozno i da je komplikovano podići iznos od 10.000 evra, a kamoli od pet miliona", rekao je on i dodao da su te pare na računu Xenoplasta prošle revizije i sve poreske kontrole.

"Xenoplast je dao kredit Diokiju i novac je i dalje na tom računu. Kad dobijem precizno uputstvo kako i kome treba vratiti novac, vratiću novac Hrvatskoj", rekao je Ježić.

Nakon što je Sanader 1. jula 2009. dao ostavku na mesto premijera i šefa HDZ-a, Ježić je hteo da prekine dogovor koji ima sa njim.

Drugi deo isplate od 10 miliona evra trebao je ići preko kompanije Sanaderova brata Flavia.

Ježić je kazao da je tek iz medija saznao pozadinu novca kojim je baratao, iako je u međuvremenu nekoliko puta bio u društvu bivšeg premijera i MOL-ovog čelnika Žolta Hernadija koji je po optužnici podmitio Sanadera.

Ježić je ponovio svoje iskaze iz istrage, dok su Sanaderovi advokati tvrdili da je, tereteći bivšeg premijera, Ježić želeo da poboljša svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga, u nekima zajedno sa Sanaderom, tereti za teška krivična dela.

I MOL je odbacio Ježićeve tvrdnje, a mađarsko državno tužilaštvo početkom godine obustavilo je istragu protiv Hernadija.

Pre obustavljanja istrage, tužilaštvo je nekoliko puta odbilo zahtev hrvatskog tužilaštva, a za razlog je navodilo zaštitu nacionalnih interesa.

Pored toga što je primio mito od MOL-a, Sanader je optužen za ratno profiterstvo, jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova Mate Granića, od Hipo banke primio 3,61 milion kuna (477.000 evra) provizije od 140 miliona tadašnjih šilinga (oko sadašnjih deset miliona evra) kredita koji je Hrvatska dobila od te austrijske banke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader preko Ježića primio mito?

Izvor: NaDlanu.com, 08.Mar.2012

ZAGREB, 8. marta 2012. (Beta) - Ključni svedok u aferi Ina-MOL Robert Ježić izjavio je u četvrtak u Županijksom sudu u Zagrebu da je bivši premijer Ivo Sanader preko njegovih firmi nameravao da primi 10 miliona evra mita od madjarske naftne kompanije... ZAGREB, 8. marta 2012. (Beta) - Ključni...

Nastavak na NaDlanu.com...

SANADEROV SAVETNIK PRIZNAO PODMIĆIVANJE

Izvor: Kurir, 08.Mar.2012

Biznismen Robert ježić saradnik Ive Sanadera priznao je na sudu da su prekoračuna njegovih kompanija išle pare od mita..ZAGREB - Na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kome se, prema objedinjenoj optužnici, sudi za ratno profitetsvo i primanje deset miliona evra mita od mađarske kompanije...

Nastavak na Kurir...

Sanader: Krunski svedok laže

Izvor: B92, 08.Mar.2012

Zagreb -- Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera odbacila je iskaz preduzetnika Roberta Ježića da je Sanader preko njegovog računa primio pet miliona evra mita..."Novac za koji se Sanader tereti, a koji je Ježić potrošio, zapravo je njegov honorar za angažman koji su Rusi trebalo da imaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.