Jerun Svolfs: Srbi, i kad im je teško, nađu razlog za smeh!

Izvor: Kurir, 21.Sep.2014, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerun Svolfs: Srbi, i kad im je teško, nađu razlog za smeh!

Nažalost, mnogi vas znaju samo po ratovima i nesreći, pa sam odlučio da vas prikažem onakvima kakvi jeste, kaže Holanđanin koji je obišao planetu

Intervju Jerun Svolfs fotograf

Projektom „Ulice sveta“ fotograf Jerun Svolfs (40) pokušaće da dočara život u prestonicama svih 205 država sveta.

Ovaj Holanđanin želi da predstavi sličnosti i razlike između naroda i njihovih kultura. Posle samo četiri dana boravka u nekom gradu treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izabere fotografiju koja će ga najupečatljivije prezentovati. Fotografisao je i Beograd...

- Kad sam počinjao sa ovim projektom, interesovali su me politički i socijalni problemi u svakoj zemlji. Tako sam dospeo i u Srbiju, a slikao sam izbeglice i Rome. Međutim, shvatio sam da bih voleo da napravim fotografije koje će prikazati narod i kulturu s pozitivne strane, jer nam je svima dosta ratova i nesreće.

Šta vas je ponovo dovelo u Beograd?

- Stekao sam prijatelje kad sam bio u Srbiji. Nažalost, mnogi vas u svetu znaju samo po ratovima i nesreći, pa sam odlučio da vas prikažem onakvima kakvi jeste. Odabrao sam fotografiju koju sam napravio na Kalemegdanu, u „Dino parku“. Na slici je otac koji drži sina u čeljustima dinosaurusa. Na licu deteta je osmeh, a ne strah, što predstavlja snagu koju vaš narod poseduje kad je suočen s poteškoćama i da uvek pronalazi razlog za smeh.

Već pet godina putujete po svetu. Šta će vam ostati u sećanju?

- Definitivno Sudan i trenutak kad sam bio primoran da izbrišem sliku jer mi je pištolj bio uperen u glavu. Upao sam u pab kako bih zabeležio delić tamošnje svakodnevice, ali nisam znao da je to mesto stecište mafije i švercera. Dobio sam dobre batine. U sećanju su mi ostale i Saudijska Arabija i Severna Koreja, gde je bilo najteže ući. Desilo mi se i da sam dospeo u zemlju u čijem glavnom gradu je baš tada izbio rat, a stanovništvo je evakuisano na aerodrom. Mislio sam da je nemoguće uhvatiti trenutak sreće. Međutim, kad sam video snagu na licima roditelja s malom decom, shvatio sam da više ne treba da ga tražim.

Avanturista

SA TRI GODINE PEŠKE U PARIZ

Kad je imao tri godine, Jerun je pobegao od kuće i odlučio da ode u Pariz.

- Mislio sam da me ništa neće sprečiti i da vrlo lako mogu da stignem od Amsterdama do Pariza. Nakon nekog vremena šetnje po snegu pronašli su me i vratili kući - kaže sa osmehom Svolfs.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.