Jeremić danas s optimizmom u petu rundu u UN

Izvor: Mondo, 26.Sep.2016, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić danas s optimizmom u petu rundu u UN

U Savetu bezbednosti UN danas će biti održana peta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije. Sprski kandidat Vuk Jeremić je optimista a posle preseka glasova nakon četiri runde, nalazi se na drugom mestu liste.

Foto: MSP Srbije/Ognjen Stevanović

Jeremić optimističan uoči pete runde i ocenjuje da je kandidatura Srbije dobila široku podršku zahvaljujući transparentnom pristupu i konkretnim predlozima za reformu UN.

"Cilj za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ponedeljak je da ostanemo pri vrhu spremni za osudni segment ovih izbora koji počinje u oktobru", rekao je Jeremić u intervjuu Glasu Amerike.

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati daju razloga za nastavak optimizma.

"Nalazimo se od početka pri samom vrhu, srpska kandidatura je dobila značajan broj glasova - ukupno drugi najveći broj glasova kada se saberu svi rezultati," rekao je Jeremić.

Sagovornici beogradskog dnevnika "Danas" ukazali su da će današnja runda biti pokazatelj do kakve je političke trgovine došlo izmedu velikih sila nakon što je ove sedmice zasedala Generalna skupština UN.

Tabela

Prema pisanju "Danasa", koji se poziva na neformalni dokument UN, kandidat Srbije prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja nalazi se na drugom mestu. Prema tom dokumentu, Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova. Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova. UN su napravile tabelu koja predstavlja presek svih glasova, što je urađeno pred pred današnje glasanje.

"Od 26. septembra se ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon pete runde neformalnog glasanja vec 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice SB imati kartone u bojama", navode izvori lista.

Kartoni u bojama neće ukazivati na to koja država je na koji način glasala, ali će se na osnovu njih znati da je reč o glasovima stalnih članica SB, koji imaju posebnu težinu.

List navodi i da je moguće da će do kraja oktobra biti održano još jedno takvo glasanje, jer je plan da se do novembra završi glavni deo procesa izbora naslednika Ban Ki Muna na čelu UN.

"Ovim glasanjem je definitivno potvrđeno da smo se plasirali u samu završnicu ovog izbora, što smatram značajnim dostignućem", rekao je Jeremić nakon prethodne runde 9. septembra, dodavši da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice Saveta bezbednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata.

U prethodnoj rundi bivši portugalski premijer Antonio Gutereš ponovo je bio prvi, dok je Jeremić osvojio najbolji do tada rezultat - bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.

Gutereš je tada osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredelje glas, iza njega je sledio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, cetiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Jeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.

PODRŠKA SVETSKIH MEDIJA, PROTEST BOŠNJAKA

U međuvremenu, američki "Vol strit džornal" je u dva navrata otvoreno podržao kandidata Srbije.

List je prvo ocenio da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vredan hvale u tom miksu", što je bilo prvi put da jedan medij s takvom reputacijom nekog podrži, a zatim je Jeremić pozvan u glavni urednički TV format - Opinion Journal WSJ, gde su mu ponovili svoju otvorenu podršku.

I britanski "Telegraf" iznosi sve pohvale na račun srpskog kandidata za Generalnog sekretara UN Vuka Jeremića, uz ocenu da je dinamičan, sposoban i poznavalac sistema.

Komentarišući podršku uglednih medija, Jeremić je rekao da je to velika čast ocenivši da je razlog za to, kao i za podršku u Savetu bezbednosti i široj međunarodnoj javnosti, opredeljenje da se nastupi otvoreno i transparentno sa konkretnom platformom i rešenjima za budućnost UN.

"Organizacija Ujedinjenih nacija se nalazi u situaciji da su potrebne mnoge promene i to do sada niko nje bio spreman otvoreno da kaže", napomenuo je Jeremić i podsetio da je kandidatura Srbije predstavila i 53 konkretna predloga kako učiniti Ujedinjene nacije modernijom i svrsishodnijom za rešavanje svetskih pitanja u 21. veku.

"Zato smo dobili široku podršku, kako u Ujedinjenim nacijama tako i u široj javnosti. Ja se nadam da će tako i ostati", zaključio je on.

Naravno, nikad nisu svi "za". Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), nevladina organizacija koja zastupa interese bošnjačke dijaspore, saopštio je, međutim, da se "oštro protivi" izboru Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN i da smatra da je on nepodoban ta tu funkciju zbog "velikosrpskih stavova".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.