Jeremić: Neću dozvoliti da stranci dobijaju zemljište bez tendera

Izvor: RTS, 24.Jan.2017, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Neću dozvoliti da stranci dobijaju zemljište bez tendera

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je večeras da će se kao predsednik Srbije zalagati za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i za to da se zemljište ne daje u zakup bez adekvatne tenderske procedure.
"Kada budem predsednik Srbije, neću dozvoliti da Arapi ili bilo koji drugi stranci dobijaju zemljište u zakup bez tendera", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jeremić u razgovoru sa meštanima bačvanskog sela Parage.
On je ocenio i da nivo subvencija u poljoprivredi treba da bude podignut na nivo viši od današnjeg, saopštio je CIRSD.
Prema njegovim rečima, to je neophodno uraditi kako domaći poljoprivrednici ne bi bili u podređenom položaju u regionu, ali i u Evropskoj uniji, gde se poljoprivreda tretira kao jedna od najzaštićenijih privrednih grana.
On je u Paragama sa meštanima razgovarao o konkretnim rešenjima za njihove probleme, posebno u oblasti poljoprivrede, pre nego što objavi predsednički program.
Jeremić je ukazao na to da je Srbija u prethodnih pet godina propustila da povuče 250 miliona evra bespovratnih sredstava iz evropskih fondova.
"Jedini razlog zbog čega to nismo uradili jeste nekompetentnost državne administracije da se na organizovan način pristupi tim odvojenim i dostupnim sredstvima", istakao je Jeremić, navodi se u saopštenju.
On je naveo i da Srbija ima izuzetno dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju je 20 miliona dolara, dok Bugarska izvozi milijardu dolara godišnje, uglavnom poljoprivrednih proizvoda.
"Ako Srbija izvozi 20 miliona dolara, a Bugarska milijardu, a mi imamo bolje političke odnose – tu očigledno nešto ne funkcioniše", rekao je Jeremić.
On se založio i za poništavanje Zakona o smanjenju penzija iz 2014. godine.
"Jedna od prvih stvari koje nameravam da uradim kada postanem predsednik jeste da pokrenem sve što je u mojoj moći da se opozove nemoralan zakon o smanjenju penzija", rekao je Jeremić, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.