Jednostavnija prijava i odjava zaposlenih PIO fondu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2010, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostavnija prijava i odjava zaposlenih PIO fondu

BEOGRAD -

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) spreman je da od sutra na svojim šalterima prima jedinstvene obrasce za prijavu i odjavu zaposlenih čime će procedura biti značajno jednostavnija, izjavila je portparolka Fonda Jelica Timotijević.

Poslodavci su ranije dokumenta gotovo iste sadržine o obaveznom socijalnom osiguranju podnosili na tri šaltera, službama Fonda PIO, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje, a popunjavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog obrasca ceo posao će završiti na jednom šalteru.

Jelica Timotijević je navela da poslodavci mogu da odaberu da li će prijave podneti na šalterima filijala Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ustanova kojoj je predata prijava obavezna je da istog dana elektronski prosledi podatke ostalim službama.

Jelica Timotijević je rekla da jedinstvene obrasce poslodavci mogu preuzeti sa internet sajta Fonda, a moguće ih je kupiti i u knjižarama Službenog glasnika.

"Uvođenje jedinstvenog šaltera za poslodavce znači uštedu vremena, pojednostavljenje posla i neuporedivo manje papirologije. Šalteri će biti rasterećeniji jer od dosadašnjeg godišnjeg proseka od 6,5 miliona dokumenata svešće se na jednu trećinu", dodala je Jelica Timotijević.

Navela je da su zaposleni na šalterima PIO fonda obučeni za prijem jedinstvenih obrazaca i oni će poslodavcima znati i da ukažu na eventualne greške u popunjavanju tih formulara.

Jelica Timotijević je precizirala da jedinstvena prijava sadrži podatke o zaposlenom, poslodavcu i o osnovu osiguranja (penziono, zdravstveno i za nezaposlene).

Obrazac je isti za prijavu i promenu podataka ili odjavu zaposlenog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.