Jedemo krompir iz Amerike, Albanije i Egipta, a ivanjički bacamo

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedemo krompir iz Amerike, Albanije i Egipta, a ivanjički bacamo

Pojedini supermarketi i trgovci na pijacama u ponudi imaju nekoliko vrsta krompira: egipatski, američki, pa čak i albanski. I dok se na ovim prodajnim mestima forsira mladi krompir iz uvoza, koji je do Srbije prevalio hiljade kilometara, domaći proizvođači – čuveni ivanjički krompir daju u bescenje, piše Politika.

Nekada smo bili izvozna sila ovog produkta, koji se mogao naći na trpezama Crne Gore, Italije, Rumunije... Sada je situacija malo drugačija. Površine pod krompirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su sve manje, a prosečan prinos od 17 tona po hektaru nije dovoljan da budemo konkurentni sa evropskim proizvođačima.

Profesor Zoran Broćić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da je cena domaćeg krompira trenutno neizdrživo niska i daje tržište prerano liberalizovano na štetu domaćih proizvođača.

- Naravno da sada uvoznici traže načine da kupe najpovoljnije. Krompir iz Amerike je verovatno, tokom zime, zalutao u Srbiju. Ali iz Albanije uvozimo. Oni imaju ranu proizvodnju, ali i mi izvozimo tamo. Mladi krompir koji se sada nudi uglavnom stiže iz Albanije, Makedonije, Egipta... To uglavnom traje do juna, kada na pijace stže domaći krompir. Tada uvoz staje, sve do nove godine - objašnjava on za ovaj list.

On naglašava da bi bi trgovci trebalo da transparentno napišu odakle krompir dolazi.

Nedavno je objavljeno da se ivanjički krompir nakupcima prodaje od pet do deset dinara, a neki ga iz revolta i bacaju.

(Telegraf.rs / Politika)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.