Jankovićeva i Šabić predstavili izveštaje za 2016. godinu: Najviše pritužbi u oblasti zapošljavnaja

Izvor: Blic, 20.Jul.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovićeva i Šabić predstavili izveštaje za 2016. godinu: Najviše pritužbi u oblasti zapošljavnaja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da izveštaj o radu institucije na čijem je čelu pokazuje napredak i izazove u toj oblasti, dok Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka Rodoljub Šabić kaže da u njegovom izveštaju stvari bolje stoje kod pristupa informacijama nego kad je reč o zaštiti ličnih podataka građana.

Poverenica i poverenik izveštaje o radu u prošloj godini predstavnili su članovima Odbora za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije, a Janković je prenela i rezultate istraživanja o tome kako građani vide diskriminaciju.

Diskriminacija se teško prepoznaje

Kako je navela, građani kao kategorije koje su posebno ugrožene vide pripadnike LGBT zajednice, Rome, siromašne i starije, ali ona navodi i da uprkos tome oni najsiromašniji veoma retko prijavljuju diskriminaciju.

Kaže i da mnogi građani koji su učestvovali u istraživanju teško prepoznaju diskriminaciju, i dodaje da zato treba poraditi na aktivnostima koje će podići njihovu svest o tome.

- Dobro je što bi se više nego ranije ljudi obraćali instituciji Poverenika i što ih je više iskazalo poverenje u tu instituciju - kazala je ona.

U brojkama, poverenica je navela da je prošle godine u njihovom radu bilo 1.346 predmeta, 626 pritužbi i 665 preporuka, odnosno mera za ostvarivanje ravnopravnosti.

Češće se obraćaju muškarci

- Broj pritužbi je približno isti kao i u 2015. godini, a češće se povereniku obraćaju muškarci (58 odsto), dok je žena 42 procenta - kaže ona.

Među najčešćim pritužbama za diskriminaciju su starosna, po nacionalnoj pripadnosti, na osnovu zdravstvenog stanja, zbog bračnog i porodičnog statusa, te na osnovu verskih i političkih ubeđenja.

Najviše pritužbi u oblasti zapošljavanja

Najveći broj pritužbi je u oblasti zapošljavanja i žene se više žale, a razlozi su sporo napredovanje, premeštaj zbog trudničkog bolovanja...

Poslanica pokreta "Dosta je bilo" Tatjana Macura zamerila je Jankovićevoj što institucija na čijem je čelu nije adekvatno reagovala kada se DJB žalio da njihovoj poslanici Ljupki Mihajlovski nije obezbeđeno mesto u Skupštini.

Janković se s tom primedbom nije složila tvrdeći da je Poverenik uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a to je da problem u vezi s poslanicom Mihajlovski treba da reši Skupština.

Zastarelost i izostanak kazni

Šabić je, predstavljajući svoj izveštaj, rekao da je od 32 krivične prijave koje se odnose na pitanje zaštite ličnih podataka, samo u jednom slučaju okrivljeni proglašen krivim, a da je u 16 slučajeva došlo do zastarelosti ili su izostale kazne.

S druge strane, Šabiće je pozitivno ocenio što sve veći broj građana koristi instrument traženja informacija od javnih institucija.

Primetio je, međutim, da je predstavnicima tih institucija i javnih preduzeća često potrebna edukacija o tome koliko je važno da pruže informacije koje su tražene, kao i da kažnjavanje ne mora biti primarna opcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković i Šabić predstavili izveštaje za 2016.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2017

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da izveštaj o radu institucije na čijem je čelu pokazuje napredak i izazove u toj oblasti, dok Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka Rodoljub Šabić kaže da u njegovom izveštaju stvari bolje stoje kod...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.