Janković poziva na usvajanje njegovih ranijih inicijativa

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković poziva na usvajanje njegovih ranijih inicijativa

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas nadležne organe da bez odlaganja razmotre i usvoje zakonske inicijative koje je radi jačanja prevencije i zaštite od porodičnog nasilja uputio još pre četiri godine, kao da i primene preporuke iz izveštaja o primeni opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasillja, koji je prošle godine podneo parlamentu.

Zaštitnik u zajedničkom saopštenju sa njegovom zamenicom, zaduženom za rodnu ravnopravnost i prava deteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Gordanom Stevanović, poručuje da nedavne porodične tragedije, u kojima je u život izgubilo 13 ljudi, na najozbiljniji način svedoče o problemu nasilja u porodici.

Janković pozdravlja dogovor ministara pravde, unutrašnjih poslova i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da formiraju ekspertsku grupu koja će predložiti konkretne mere za sprečavanja nasilja u porodici i zaštitu žena od nasilja.

Međutim, podseća da je ta institucija Ministarstvu pravde 2011. godine uputila, a 2012. godine ponovila inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika u oblasti krivično-pravne zaštite žrtava porodičnog nasilja i seksualnog zlostavljanja.

"Ministarstvo pravde do sada nije razmatralo deo te inicijative koji se odnosi na uvođenje u sistem krivičnopravne zaštite novog krivičnog dela proganjanja, pooštravanje sankcija, obavezni psihosocijalni tretman nasilnika i druge odredbe usmerene ka prevenciji nasilja", navodi u saopštenju i dodaje da se Srbija, potvrđivanjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, obavezala da uskladi krivično zakonodavstvo sa tim međunarodnim dokumentom i potrebama stvarnosti.

Zaštitnik građana kontrolisao je tokom 2014. godine primenu Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja i utvrdio brojne nedostatke u propisima i praksi, te nadležnim organima uputio odgovarajuće preporuke, a o svemu obavestio republički parlament. "Za očekivati je da će taj izveštaj poslužiti kao jedna od osnova za utvrđivanje mera koje su najavili ministri", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.