Janković: Gašić prizemnim opaskama onemogućio nastavak kontrole rada VBA

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Gašić prizemnim opaskama onemogućio nastavak kontrole rada VBA

"Ministar odbrane Bratislav Gašić danas je neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama i primorao zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji, u momentu dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa", navodi se u današnjem saopštenju zaštitnika građana Saše Jankovića.

Ipak, pre nego što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gašić "uvredama primorao Jankovića i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA", general Petar Cvetković pokazao je ombudsmanu poverljivi dokument sa detaljnim izjavama troje građana o početku i toku incidenta u kome su povređeni Andrej Vučić, brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, i nekoliko drugih osoba.

Pripadnici Žandarmerije pretukli su Andreja Vučića i članove njegovog obezbeđenja 28. septembra prošle godine, tokom Parade ponosa.

"Pokazani operativni dokument br. 44-123 od 7. 10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno u Jankovićevom saopštenju, general Cvetković je rekao "da je naredbu o angažovanju VBA u slučaju tokom Parade ponosa dobio usmeno od ministra Gašića, nekoliko dana nakon događaja, zajedno sa rukovodiocem Uprave Vojne policije i da ne zna da li je naredba kasnije došla i pismeno, mada zaštitnik građana ima saznanja da jeste".

"Ponašanje ministra Gašića, koji je zaštitnika građana nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, na početku i tokom sastanka bilo je ispod svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti. Ministar je prvo ponovo osporavao zakonsko ovlašćenje zaštitnika građana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim političkim ambicijama, predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju, prekidao razgovor direktora VBA i zaštitnika građana i konačno rekao zaštitniku građana da je vojsku služio u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača", ističe se u saopštenju.

Sastanku su, kako se dodaje, prisustvovali i viši savetnici u stručnoj službi Zaštitnika građana Nataša Miljković i Marko Jovanović, te pukovnik Vladimir Marinković iz VBA.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašić sprečio Jankovićevu kontrolu

Izvor: B92, 06.Maj.2015

Ministar odbrane Bratislav Gašić primorao je zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu VBA, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana...Kako je navedeno u saopštenju, Gašić se neprimereno ponašao i koristio je najprizemnije neistinite opaske..."Ponašanje ministra Gašića,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.