Janković: Deca nasilnici-porazni rezultat nerada države

Izvor: Press, 21.Nov.2014, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Deca nasilnici-porazni rezultat nerada države

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da su deca koja organizovano i kontinuirano vrše nasilje porazni rezultat nerada države, a da je praksa pokazala da njihovo lišavanje slobode ne dovodi do smanjenja delinkvencije.
Janković je, povodom predloga da se i mlađi od 14 godina lišavaju slobode, podsetio da je Srbija potvrdila Konvenciju o pravima deteta i druge međunarodne dokumente koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predviđaju rehabilitaciju i reintegraciju deteta, a ne sankcije, izolaciju i isključivanje iz društva.

"Zastrašujuće je što se javno, umesto zahteva za boljom opremljenošću, stručnošću i odgovornošću onih čiji je posao da decu sklone i preusmere iz sveta kriminala, preko pojedinih medija i stručnjaka, pozivanjem na primer pojedinih država u SAD, sugeriše da bi problem trebalo rešavati čak i uvođenjem smrtne kazne za decu", navodi se u saopštenju ombudsmana.

Ombudsman je naveo da je dosadašnja praksa, i to ne samo u Srbiji, pokazala da lišenje slobode dece ne dovodi do smanjenja delinkvencije, te da se ta mera u savremenim zakonodavstvima propisuje u slučaju da ništa drugo ne daje rezultate.

Janković zato navodi da bi se snižavanje granice od 14 godina za krivičnu odgovornost i zatvorske kazne za decu mogle razmatrati tek ako bi se pokazalo da je srpsko društvo takvo da sve druge mere - prevencija, usmeravanje, podrška, nadzor, pojedinačno i zajedno, nikako ne mogu da spreče da deca od deset godina budu "najstrašnija opasnost po okolinu".

"Stav ombudsmana je da srpsko društvo nije u takvom stanju, već da državne i lokalne institucije socijalne zaštite i rada, obrazovanja, unutrašnjih poslova, omladine i sporta, kulture i druge koje mogu i treba da osiguraju i omoguće pravilan razvoj dece, ne ispunjavaju u potpunosti svoj cilj i da ih treba ojačati", naveo je Janković.

On je istakao da, u konkretnom slučaju napada na pesnika Rašu Popova, dostupni podaci govore da je u dužem periodu izostajalo pravovremeno reagovanje nadležnih organa na neodgovarajuće uslove života, razvoja i vaspitanja dvojice maloletnih napadača.

"Ta deca, uprkos tome što su danas nasilnici, jesu pre svega žrtve zanemarivanja od strane porodice i organa državne uprave i lokalne samouprave", naveo je ombudsman.

Janković je, povodom zahteva da Zaštitnik građana kaže kako treba urediti krivičnu odgovornost dece, podsetio da je ombudsman kontrolni organ, a da je posao Vlade i nadležnih organa uprave - u ovom slučaju Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva pravde, da predlažu, utvrđuju i sprovode politiku i propise u određenoj oblasti.

Ombudsman je, takođe, pozvao medije da daju više prostora stručnjacima koji se ovom problematikom bave bez populizma, kako bi javnost dobila punu sliku o ovoj pojavi, njenim uzrocima i načinima rešavanja i kako bi se izbegla dalja šteta i pogrešne odluke koje će problem samo produbiti.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Janković: Deca nasilnici-porazni rezultat nerada države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da su deca koja organizovano i kontinuirano vrše nasilje porazni rezultat nerada države, a da je praksa pokazala da njihovo lišavanje slobode ne dovodi do smanjenja delinkvencije...Janković je, povodom predloga da se i mlađi od 14 godina lišavaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.