Jakšić: Vučićeva inauguracija nalik afričkim

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Vučićeva inauguracija nalik afričkim

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je za N1 da inauguracija predsednika republike treba da se održi, ali da je svečanost povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost mogla da bude skromnija i sa manje zvanica.

Jakšić je podsetio da je ove godine bila i inauguracija francuskog predsednika Emanuela Makrona na koju je bilo pozvano ukupno 300 ljudi, među kojima su bili sindikalni lideri, francuski nobelovci i Makronovi prijatelji, te da je početkom godine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bila i inauguracija američkog predsednika Donalda Trampa, na kojoj tradicionalno nije bilo gostiju iz inostranstva već samo ambasadora.

“I onda mene ovo sa 6.000 ljudi podseća na inauguraciju predsednika Gane. Tako slične velike brojke nalazio sam uglavnom na afričkom kontinentu. Mogao bi da se izvede zaključak da uglavnom siromašnije zemlje imaju veću potrebu za ceremonijalima. Naravn da bi ovo mogla da bude dobra prilika za diplomatske aktivnosti i da podsetite da ste na mapi sveta, ali iz ove ambiciozne liste gostiju, čini mi se da je ovo više lična prezentacija Aleksandra Vučića nego države Srbije”, ocenjuje on.

Jakšić smatra da inauguracija predsednika treba da se održi i poručuje da nije za demagogiji “da predsednik treba da s vozi u Jugu”, ali veruje da je sve moglo da se izvede i sa manje zvanica. “Pa, dovoljno je 1.000. I to bi bila impozantna svetkovina. Samim tim bi se uštedelo na troškovima. Očigledno je želja domaćina da to bude spektakularno. Ne znam da li će biti i vatromet uz trubače”, rekao je on.

Kaže i da je proklamovana spoljna politika Srbije oslonjena na četiri stuba – EU, Rusiju, SAD i Kinu – poremećena narušenim odnosima Zapada i Rusije. Spoljna politika bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude hrabrija jer će, kako se kriza bude nastavljala, i Rusija i Zapad od Srbije tražiti da se opredeli. Smatra da u ovakvoj situaciji ni jedna ni druga strana ne veruju Beogradu.

Sagovornik N1 ipak ističe da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije. “Postoji doza straha kao rezultat nadirućeg ruskog uticaja, ruskog korišćenja meke moći. Mi se plašimo da povučemo neke poteze. Niko ne insistira da uvedemo sankcije Rusiji i znaju da to ne bi imalo efekte, više je pitanje dobre volje, ako hoćete da budete član nekog kluba, morate da poštujete pravila”, podseća Jakšić.

Kada je reč o odnosima u regionu, Jakšić ističe da se po prisustvu gostiju iz susednih država jasno vidi da je Vučić u okruženju bolje primljen od prethodnika.

“To se vidi i po aritmetici - na inauguraciji Tomislava Nikolića bili su samo predsdnik Crne Gore i Republike Srpske. Sada je ovo uvećan sastav koji se ovde pojavio - sem Edija Rame koji opravdano ne može da dođe jer mu je poslednji dan kampanje – i neka potrvda da stvari idu u regionu idu na bolje”, ocenio je on.

Dodaje i da su pomirljive i optimistične izjave karakteristične za ovakve ceremonije gde razovori traju po 10 minuta kao na traci, ali da je i to napredak u odnosu na prethodni period.

Jakšić smatra i da odluka opozicije da bojkotuje inauguraciju predsednika nije dobar potez i poručuje da nikome ne bi pala kapa s glave da se pojavio na toj ceremoniji.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.