Jako nevreme pogodilo i Srbiju

Izvor: B92, 30.Jul.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jako nevreme pogodilo i Srbiju

Beograd -- Nevreme koje je tokom dana protutnjalo Hrvatskom, prešlo je i srpsku granicu. Obilne padavine, praćene grmljavinom i jakim vetrom, pogodile su veći deo zemlje.

Jaka kiša pada i na području Obrenovca, koji je u maju bio pogođen katastrofalnim poplavama, a prema radarskim osmatranjima, u tom delu zemlje pada i grad.

U Beogradu je nešto pre 22 sata počeo jak pljusak, praćen grmljevinom i jakim vetrom, a kiša nešto manjeg intenziteta i trenutno pada u glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradu.

Dežurni dispečer u Gradskom saobraćajnom preduzeću Milorad Brisić kaže da je zbog velike količine vode na šinama, od 22:30 isključen tramvajski saobraćaj.

Čekamo svakog trenutka uključenje te vrste saobraćaja, rekao je Brisić za Tanjug. Prema njegovim rečima, od 22:40 do 22:55, trolejbuske linije 19, 21, 22 i 29 išle su do Crvenog krsta zbog velike količine vode u ulici Vojislava Ilića, a od 22:55 sve trolejbuske linije išle su do svojih perifernih terminusa, sem linije 29 koja je skraćena do Konjarnika.

"Isto važi i za trolejbuske linije 40 i 41 koje su bile skraćene do stare okretnice na Banjici zbog velike količine vode u Paunovoj ulici", rekao je Brisić.

Veliko nevreme praćeno grmljavinom pljuskovima i vetrom zadesilo je i Novi Sad oko pola 10, a oluja praćena gradom pogodila je i delove Srema.

Kiša i snažan vetar pogodili su i Kraljevo i Vrnjačku Banju. U tom periodu dogodila su se dva manja požara u ugostiteljskim objektima u tim mestima, ali su odmah lokalizovani.

"Grom je udario u električne ormare u ta dva objekta, i izazvao kratak spoj. Ali, vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da su sprečile da se požar raširi dalje od tih elektro ormara. Na ulicama ima dosta vode, ali nije pričinjena veća šteta”, rekao je Tanjugu Radoica Kočović, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Kako je agenciji Beta rečeno u Odeljenju prognoze Hidrometeorološkog zavoda Srbije, obilne padavine i grad registrovani su i u južnom delu Bačke, kao i u području Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave.

U Šapcu nije bilo jake oluje, a nevreme se pretvorilo u polučasovni pljusak zmeđu ostalog i zbog pravovremene reakcije protivgradne odbrane.

Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici.

Storm is coming #Belgrade #Beograd #storm #now pic.twitter.com/Gl1rvEaar5

— Bojan Stanic (@bojanstanic) July 30, 2014

Vala lepo izgleda. #beograd pic.twitter.com/9j5LQt0Jd2

— Sandbox (@SandboxNS) July 30, 2014

#thunderandlightning #novisad #nevreme pic.twitter.com/SZLFvy0O0T

— D♥ (@selena_pll_) July 30, 2014

Pojačan rad svih službi u avio-saobraćaju

Zbog jakog nevremena u Srbiji je pojačan rad svih službi u avio-saobraćaju, izjavio je pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, posle vanrednog sastanka na aerodromu "Nikola Tesla" sa predstavnicima svih službi iz tog sistema. Ilić je rekao Tanjugu da se ipak ne očekuju veći problemi u Srbiji zbog nevremena koje je došlo iz Hrvatske, koja je imala velike probleme u aviosaobraćaju.

On je kazao da je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zbog situacije u Hrvatskoj naložila hitno sazivanje sastanka svih relevantnih subjekata za bezbedno odvijanje aviosaobraćaja.

"Osnovna tema je bila na koji način će se i kod nas odraziti nevreme i ne očekujem da ono bude tako snažno kao što je bilo u Hrvatskoj", rekao je Ilić, dodajući da će kod nas biti nešto blaže.

Prema njegovim rečima, svi su u pripravnosti s obzirom da je turistička sezona u toku a moglo samo da dođe do manjeg kašnjenja u dolasku i odlasku aviona na beogradskom aerodromu. Ilić je rekao da će putnici biti dobro primljeni i informisani na vreme u skladu sa standardnim procedurama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici beogradskog aerodroma Nikola Tesla, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, Agencije za kontrolu letenja, Er Srbije, policije, carine i drugih institucija.

"Putevi Srbije" apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da voze oprezno na celoj teritoriji Srbije zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i gradom.

Snažno nevreme sa olujnim vetrom i jakom kišom prethodno je protutnjalo delovima Hrvatske i Zagrebom, gde je poplavljen veliki broj objekata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jako nevreme pogodilo i Srbiju

Izvor: Akter, 30.Jul.2014

Jako nevreme pogodilo je večeras veći deo Srbije, a obilnijih padavina bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srema..Trenutno pada jaka kiša na području Obrenovca, a prema radarskim osmatranjima, u tom delu zemlje pada i grad...Olujni vetar, praćen...

Nastavak na Akter...

Stotine munja sevale u Čačku, oluja protutnjala Kraljevom i Vrnjačkom Banjom, apel vozačima

Izvor: Večernje novosti, 31.Jul.2014, 01:36

Jako nevreme pogodilo je večeras veći deo Srbije.Obilnijih padavina, praćenih grmljavinom i jakim vetrom bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srema, rečeno je Tanjugu u RHMZS.Pratite sa nama iz minuta u minut..PROČITAJTE JOŠ:Nevreme isključilo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.